Екипи от архитекти предлагат да се възстанови автентичната функция на

...
Екипи от архитекти предлагат да се възстанови автентичната функция на
Коментари Харесай

Баня плюс музей: нова надежда за Централната минерална баня в София

Екипи от архитекти оферират да се възвърне достоверната функционалност на Централната минерална баня в София - да бъде баня. Идеи за ориста на емблематичната постройка в столицата дадоха общо 4 екипа, като три бяха класирани за втория стадий през октомври, заяви Българска национална телевизия.

Още през 2008 година Общинският съвет се опита да върне функционалностите на минералната баня, като я даде на концесия за водолечебен и ЅРА център. Никой обаче не изяви предпочитание и постройката остана без предопределение.

Преди две години от общината предложиха женският басейн да бъде трансфорат в концертна зала, а мъжкият - в театрална. Идеята обаче не беше призната добре от обществото.

Дори имаше митинги с гледище водата да се върне в банята. Сега и трите екипа, които не престават в състезанието на общинското дружество " Софпроект ", залагат навръх тази концепция - банята отново да си баня.

Всички оферти засягат възвръщането на минералната вода в постройката. Интересното е, най-малко за мен като проектант, че оферират общ брой на функционалността музей плюс баня. Което е доста извънредно, само че в действителност може да направи една доста добра композиция, сподели арх. Любо Георгиев, шеф на Оперативна програма " Софпроект ".

Класираната преди всичко идея на екип " Софийски терми " планува северната част на постройката да се развие като термален център с вход откъм ул. " Сердика " и басейн на покрива.

Предлагаме да се построи една нова централна сграда, която е вътрешна и невидима за минувачите, не визира фасадите и в нея единият етаж ще е наличен единствено откъм музея. Едно място за полемика на тези тематики, които се пресичат тъкмо тук в банята - опазването на културното завещание, запазване на водните запаси, разяснява Слава Савова, проектант, началник на екип " Софийски терми ".

До октомври и трите екипа ще би трябвало да показват и обстоен бизнес проект за бъдещата активност, за което ще получат по 10 000 лв..
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР