Екипът от френски спасители насочи днес усилията си към огромните

...
Екипът от френски спасители насочи днес усилията си към огромните
Коментари Харесай

Френски спасители търсят тела след труса и цунамито на индонезийския остров Сулавеси

Екипът от френски спасители насочи през днешния ден напъните си към големите неразчистени от отломки територии в покрайнините на индонезийския град Палу, който пострада най-тежко от мощното земетресение и последвалото цунами на западния бряг на остров Сулавеси на 28 септември, съобщи Ройтерс. Спасителите търсят ръце, крайници и каквито и да са елементи от човешки тела на жертви на труса, стърчащи от грамадите от тиня, останали след цунамито, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо прикани всички жертви на труса с магнитуд 7,5 и последвалото цунами, заляло руините, да бъдат открити. Към момента се счита, че жертвите са над 1500.

Предполага се, че стотици хора са загробени в засъхващата към този момент тиня, заяла цели квартали в южната част на Палу. Всичко, което е останало от село Петобо, да вземем за пример, е една голяма купчина от руини и тиня и там в този момент работи група от 5-има френски спасители отпред с Арно Алибер. Целта пред тях е да открият и извадят на повърхността телата на починалите, с цел да дадат опция на тежки машини да задълбаят дълбоко и да разчистят терена.

" Трябва да разчистим всички насъбрани по повърхността отпадъци, да открием всички кухини под тях и да забележим дали там има тела ", сподели Алибер пред Ройтерс, изправен пред ужасяващата камара от отломки,залети от тиня. " Това е работа, която ще отнеме много време, а след нея ще дойдат тежките машини ", добави той.

Официално оповестеният брой на жертвите досега е 1571, само че той несъмнено ще нарасне. Повечето от жертвите са открити в Палу. Информацията, а с нея и броят на починалите в по-отдалечени региони, занапред ще постъпва, тъй като някои потърпевши места едвам в този момент се свързват с външния свят.

Никой не знае какъв брой хора са са заровени в морето от тиня, заляло с голяма мощ Петобо и други региони южно от Палу. Цели домове бяха сринати за момент и погълнати в разтворената земя или влачени стотици метри от бурния кален поток, отбелязва Ройтерс. Според националната организация за битка с естествените бедствия единствено в един от тези квартали са били погълнати 1700 домове, а с тях са изчезнали стотици хора.

Според Алибер ще бъдат нужни месеци, с цел да бъдат открити всички тела.

Много от оживелите към момента хранят очаквания околните им да са живи и да бъдат избавени. Те обезверено желаят незабавна помощ, само че от ден на ден осъзнават жестоката действителност, написа Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР