Екипът на Университетска болница за активно лечение Медика-Русе отбеляза Деня

...
Екипът на Университетска болница за активно лечение Медика-Русе отбеляза Деня
Коментари Харесай

С 25% повече бебета са се родили в УМБАЛ Медика за година

Екипът на Университетска болница за интензивно лекуване " Медика " -Русе означи Деня на родилната помощ - 21-ви януари с обичайния за Бабинден обред по измиване на ръцете и вести за повече бебета през миналата година.

Официални посетители на събитието бяха Данаил Ковачев - регионален шеф на Област Русе, Пенчо Милков - кмет на Община Русе, акад. Христо Белоев - ръководител на Общински съвет – Русе, проф. Пламен Кангалов - ректор на Русенски университет „ Ангел Кънчев “, Татяна Атанасова - ръководител на БАПЗГ, РК-Русе и видни експерти, допринасящи за появяването на новия живот.



По време на ритуала най-младата акушерка Мерал Фикрет назова да има повече леки раждания и поля вода на ръцете на доктор Галина Аръшева – експертът, изродил най-вече бебета през миналата година в лечебното заведение.

През 2023 година в УМБАЛ„ Медика " първа глътка въздух са поели 311 бебета, от които 5 двойки близнаци. Мъжките чеда през годината са били 166, а момиченцата – 145. Най-малкото бебе е тежало 1820 грама, а най-голямото – 4880 грама. Новородените през отминалата година бебета са с 25 на 100 повече, в сравнение с през 2022 година.

Повечето от родилките в университетската болница са от Русенска област. През годината е имало и шест чужденки – двеукраинки, бразилка, рускиня, англичанка и китайка, оповестяват от лечебното заведение. Болницата е желана за раждане и от фамилии от прилежащите области - Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и други Най-младата майка е била на 17 години, а най-възрастната – на 45 години.

През миналата година в русенската болница доминират естествените раждания, които са 154, по отношение на ражданията със секцио – 152. Впечатление прави и увеличаващият се брой на майките с над 3 деца, които през годината са над 15.



Лекарите регистрират и сполучливо начало на 2024 годинас повече от 60% от бебета, които са родени по натурален път. Екипите на отделения по Акушерство и гинекология и Неонатология не престават да организират разнородни начинания, които целятнасърчаването на раждаемостта, подобряването на подготовката на родителите за посрещането на новия живот и знанията им за грижата за новороденото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР