Екипът на Money.bg се срещна с Тодор Тодоров, изпълнителен директор

...
Екипът на Money.bg се срещна с Тодор Тодоров, изпълнителен директор
Коментари Харесай

Националният гаранционен фонд към ББР е осигурил над 3.3 млрд. лева кредити за малкия бизнес

Екипът на Money.bg се срещна с Тодор Тодоров, изпълнителен шеф на Националния гаранционен фонд, с цел да разбере повече за ролята на структурата в българската банкова система, финансирането, което ще обезпечава, както и евентуални получители.

Г-н Тодоров, специфична конструкция като Националния гаранционен фонд към банкова група е нещо неповторимо за българската банкова система. Какво постанова съществуването й като настрана сдружение в границите на Групата на Българска банка за развиване?

Това е натурален резултат, тъй като активността ни е друга. Ние не финансираме непосредствено, а подтикваме отпущането на запас от комерсиалните банки и нефинансови институции, като споделяме кредитния риск по нови покупко-продажби.

Същевременно, за разлика от непосредствено кредитиращите ни сътрудници, не изследваме самостоятелно всеки заем, а предоставяме на тях правото да включват автоматизирано заемите в обезпечени от нас портфейли, чиито параметри сме договорили авансово. Накратко - фондът работи по-скоро като осигурител в Групата на ББР.

Да разбирам ли, че вие сте се специализирали в характерна област на финансирането, като в действителност запълвате един от сериозните дефицити пречещи на компаниите да получат нужното им финансиране - неналичието на задоволително поръчителство?

Изпълнителният шеф на НГФ Тодор Тодоров е приключил Американския университет в България и университетa Thunderbird в Аризона, Съединени американски щати. Стартира като капиталов банкер в нюйоркския офис на JP Morgan. След завръщането си в България основава звеното за потребителско финансиране в Банка " Хеброс ", преди присъединението й към УниКредит. Ръководил е корпоративните финанси на Делойт за България и е бил съучастник във филиала на компанията за Централна и Източна Европа. Под негово управление интернационален екип на Делойт спомага на Българска народна банка за реализирането на най-мащабния план за оценка на качеството на активите на банковата система в страната.

Точно по този начин. За да договорим параметрите на всяка гаранционна скица, изследваме държанието на портфейли от заеми към дребни компании за всяка банка. Това е характерна област на оценка и ръководство на кредитния риск, която е обвързвана с избрани пълномощия и организация на активността. Тя изисква личен капитал и неговото ръководство, с цел да се осъществя капиталов приход за застраховане на предстоящите заплащания по издадени гаранции.

Така че обособяването на активността в настрана сдружение обезпечава нужната самостоятелност за взимане на решения експедитивно и в полза на бизнеса.

Само към банки ли предоставяте такива гаранции или от тях могат да се употребяват и други кредитиращи или финансиращи институции?

Могат да се употребяват от всяка финансираща институция.

В края на предходната година стартирахме гаранционна стратегия за лизингови сдружения. Към момента сме поръчител по лизингови покупко-продажби за общо 28.4 млн. лева - 237 покупко-продажби към 183 предприятия.

Предоставяте ли гаранции по реновирани или преструктурирани заеми или по към този момент съществуващи такива, чийто предел по искане на компанията банката е подготвена да усили?

Не, само новоотпуснати заеми.

Какъв е резултатът върху стопанската система от активността на фонда?

Водещата ни цел е повече провиснал запас към по-голям брой дребни компании. Това е директно обвързвано с повишение на конкуренцията в бранша и с устойчивото му развиване като мотор на икономическия напредък в страната.

От основаването си Националният гаранционен фонд е подкрепил близо 12,000 предприятия да получат финансиране от 3.3 милиарда лева Това са над 12,000 самостоятелни покупко-продажби - заеми, в които фондът взе участие като поръчител. Всяко пето записано малко и приблизително дружество е получило заем вследствие на издадена от нас гаранция. Това е непосредственият стопански резултат - пресен запас в стопанската система, който усилва постъпленията в бюджета.

В стопански проект изключително значимо е пазарното държание на сдружението през икономическите цикли. То включва ограничение на гарантирането посредством нарастване на гаранционните такси във време на нараснало предложение на заеми и " нападателно " гарантиране на по-ниска цена в интервали на лимитирано предложение на запас. Тази антициклична роля е значима за стабилизиращото влияние, което фондът оказва върху достъпа до финансов запас изключително в неподходяща икономическа среда.

Предлагате ли стратегии за поощряване на избрани кредитополучатели? Как са разпределени тези 3.3 милиарда лева за които споменахте по браншове и райони?

Дейността ни е насърчителна и всеобхватна. Гаранционните ни схеми целят подкрепяне на допустимо максимален брой предприятия, а не избран бранш или район. Всеки тласък, без значение дали е вследствие на държавна политика или разследване на пазарна обстановка, намира отражение в търсенето на запас през мрежата ни от сътрудници.

Въпреки че следва, а не диктува трендове, гаранционната активност форсира достъпа до финансиране и по този начин съкратява интервала на осъществяване на добавена стойност за МСП. Секторно ориентирани стратегии са взаимната ни самодейност с Министерството на земеделието и храните с възложен от тях запас по Програмата за развиване на селските райони, както и с Изпълнителната организация по аквакултури за бранш " Рибарство ".

Разпределението на отпуснатите заеми следва икономическата интензивност по браншове - главен дял от подкрепените предприятия са в секторите " Търговия ", " Преработка " и " Селско стопанство " - близо 65%, следвани от бранш " Транспорт " - 12% и " Строителство " -7%.

Над 2/3 от отпуснатите средства са съсредоточени в Южна България, като водещ е Югозападният район с 36% от общо разплатения запас.

Опишете в резюме процеса на създаване на една гаранционна скица. Какъв е правилото на работа с комерсиалните банки и финансиращите институции?

Всяка нова гаранционна скица минава интервал на координиране. Основните параметри, да вземем за пример общо деяние на гаранционната скица, тип гаранция, период на годност, покритие и оптимален размер, се обрисуват след извършени съвещания с евентуалните сътрудници.

Следва покана за присъединяване до всички търговски банки с препоръчани общи параметри. После за всяка банка, изразила интерес, договаряме самостоятелно условия в границите на препоръчаните параметри на гаранционната скица в настрана гаранционно съглашение.

Колко време лишава процесът на координиране и договаряне досега, в който кредитополучателите могат действително да употребяват вашите гаранции?

Обичайно лишава сред 4 и 6 месеца, като всяка банка стартира да ползва програмата от датата на сключване на съглашението.

Не прибързваме с стадия на съгласуването, тъй като е значимо главните параметри да са добре премислени, с цел да се ползва схемата елементарно и да е ефикасна.

Индивидуалното договаряне изисква много аналитична работа. Банките дават подробни данни за своите кредитни портфейли, които екипът ни проучва, с цел да предложи условия за автоматизирано включване на заеми със сходни характерности в обособени подпортфейли. Впоследствие всяко съглашение регламентира изискванията по голям брой портфейли от самостоятелни заеми.

Това звучи тясно професионално, само че къде са кредитополучателите в този развой? Как се отразява на тях това?

Най-голямата изгода е, че с помощта на гаранцията от Националния гаранционен фонд доста компании са съумели да получат финансиране. Иначе не биха могли. Гарантираме новоотпуснати заеми в размер до 50% от позволената сума, а самостоятелното покритие на гаранцията е до 2 млн. лева .

Гаранциите на фонда допълват обезпечението, като способстват и за облекчение на изискванията по заемите, защото фондът е споделил риска с комерсиалната банка-кредитор.

Процесът на гарантиране е оптимално банален - заявление за заем в комерсиална банка, разбор на кредитния риск от банков специалист и включване на заема в обезпечения портфейл при липса на задоволително поръчителство, самоучастие или предстоящи приходи. На процедура издаването на гаранция не изисква нищо в допълнение от кредитополучателите в границите на нормалния развой на разпределяне на заем, по тази причина и постоянно присъединяване ни като поръчител остава неусетно от тях.

Същинската работа - ръководството на издадените гаранции, мониторинг на портфейли, предоговаряне на условия и ред други съпътстващи действия, се правят сред нас и финансиращите институции, с които работим взаимно за облекчение достъпа на дребния бизнес до финансиране.

Коя е последната гаранционна стратегия на фонда?

В края на предходната година стартирахме гаранционна стратегия с нов 6-годишен интервал на деяние.

Партньори са ни 9 банки, с които е контрактуван оптимален общ размер на обезпечен портфейл от 629 млн. лева Очакванията са за новоотпуснати заеми към дребния бизнес от над 1.2 милиарда лева в границите на идващите три години.

Всяко тримесечие по тази стратегия отчитаме към 120 млн. лева новоотпуснати заеми към 600-700 компании.

Изпитвате ли проблеми при платежоспособността на получателите на заеми, обезпечени от фонда?

Дейността на Националния гаранционен фонд е обезпечена със личен капитал или на професионален език - търгуваме за личен риск. Всяка гаранционна стратегия би трябвало да се самоиздържа, т.е. приходите от гаранционни такси и капиталов приход да са задоволителни за покриване на платените суми по издадени гаранции и административните разноски на фонда.

Ние не следим обслужването на заеми самостоятелно, а управляваме кредитния риск на портфейлна основа. Платежоспособността на кредитополучателите е отговорност на банките-партньори, които правят мониторинг на заемите, предоговарят условия при нужда и се грижат за осъществяване на обезпечения при привършване на други благоприятни условия.

За интервала на активност сме издали гаранции в общ размер от 1.2 милиарда лева, като изплатените суми по тях са над 15 млн. лева, т.е. осъществили сме загуби от 1.3% от размера на обезпечения портфейл. Това е отличен резултат и е плод както на уменията на сътрудниците ни да ръководят кредитния риск самостоятелно, по този начин и на способността на екипа ни да проучва държание на портфейли, да обособява обособени групи със подобен риск и да дефинира изискванията за включване на заеми в гаранционните стратегии.

Споменахте, че банките-партньори на фонда се грижат за осъществяване на обезпеченията. Какви обезпечения, откакто вашите гаранции заменят техния дефицит? Всъщност при активиране на предоставените от вас гаранции не става ли фондът притежател на активите на компанията, която има проблеми с обслужването на заема и по какъв начин в този случай си събирате дължимите суми? Или просто непосредствено отписвате този дълг като загуба, като надлежно го провизирате?

Гарантираме капиталови и оборотни заеми с друга степен на обезпеченост, в това число и необезпечени. Кредитите се включват в обособени подпортфейли според от степента на обезпеченост, всеки от които е с друга годишна гаранционна такса.

При предявяване на гаранция изплащаме обезпечената сума, само че активите остават благосъстоятелност на банката, която продължава да ръководи заема - осъществя обезпечения и така нататък Възстановените суми се разпределят поравно сред нас след погасяване на разноските на банката в процеса на осъществяване на обезпечения. Отписването на платената сума се прави след привършване на всички благоприятни условия за възобновяване на суми по заема.

Казахте, че изплатените суми по предоставени от фонда гаранции са над 15 млн. лв.. А какъв брой от тези изплатени суми сте съумели да възстановите за сметка на неточни длъжници, чиито заеми сте подсигурили?

6.5 млн. лева, 43.8% от платените.

Дейността ви е строго профилирана, работите на облага, каква е повода гарантирането на заеми да не се прави от частна компания?

Всъщност отличните резултати са плод на ръководство, а не на благосъстоятелност. При ръководството на частни вложения се търсят облаги, които в безспорна стойност могат да се осъществят в разнообразни комбинации от размери и цени.

Нашата финансова цел е да поддържаме ниски равнища на облага в тесни граници, което реализираме с цени на гаранциите, близки до предстоящите загуби по тях. В резултат следваме и стратегическата цел на сдружението - по-високи размери.

Говорите, че поддържате ниска облага в тесни граници. Но безвъзмезден обяд няма. Можете ли да кажете какъв е междинният размер на таксите, които вашите сътрудници ви заплащат за предоставените гаранции и по какъв начин тези такси се отразяват в цената на отпусканите от тях заеми?

Широк диапазон - от 0.6% до 1.8% по необезпечени към размера на обезпечената сума - т.е. половината на това към размера на заема, тъй като подсигуряваме 50% от главницата. Това е диапазон за целия интервал на битие на фонда. По настоящите все още стратегии не мога да вляза в конкретика, тъй като става дума за търговски връзки. Среднопретеглената все още годишна гаранционна такса е 1.02% от размера на обезпечения портфейл, т.е. към 0.5% от размера на отпуснатия заем.

Каква е визията ви и проекти за бъдещето на Националния гаранционен фонд?

Вярвам, че устойчивият напредък изисква здрав и обхватен пиедестал.

Основното, което ни води, е да осигурим на допустимо най-широк кръг микро, дребни и междинни предприятия еднакъв достъп до финансов запас.

Вярваме, че дребният бизнес се нуждае от налични финансови принадлежности с облекчено администриране. Това сме заложили в нашите стратегии.

Забележително е, че през годините успяхме с 80 млн. лева запас да поемем риск за 1.2 милиарда лева В резултат на това 12,000 дребни компании получиха общо 3.3 милиарда лева финансиране. Всяка гаранционна скица на фонда е рентабилна, като осъществяваме средногодишна възвращаемост на капитала от 2%.

Намеренията ни са да следваме тази посока.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР