Екипът на Министерството на земеделието и храните работи за предвидимост

...
Екипът на Министерството на земеделието и храните работи за предвидимост
Коментари Харесай

Цените и пътната инфраструктура са сред основните проблеми върху дърводобива у нас

Екипът на Министерството на земеделието и храните работи за предвидимост в горския бранш .

Това увериха заместник-министрите инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев на работна среща с представители на браншови организации от бранша, която се организира във ведомството. В полемиката участваха инж. Стоян Тошев , изпълнителен шеф на „ Изпълнителна организация по горите “ и специалисти от министерството.

Инж. Маринов подсети, че страната има най-големите владения от гори и стремежът ѝ е обвързван с осъществяването на всички планувани лесовъдски мероприятия, с което да се обезпечи активността на дърводобивните и дървопреработващите предприятия .

Той посочи още, че се работи целеустремено, с цел да се подсигурява непрекъснатост на цялата верига от гората до потребителите.

„ Горската система е една от най-добре подредените и администрацията ще бъде още по-мобилизирана, с цел да подсигурява опазване на стабилността ѝ “, съобщи заместник-министър Тошев.

Представителите на неправителствените организации сложиха въпроса за неизпълнението на годишните проекти за рандеман на дървесина. Според тях са нужни спомагателни ограничения за осъществяване на лесовъдските действия , като по този метод ще се обезпечи резистентност в работата на предприятията.

Тема на полемиката бяха още цените и пътната инфраструктура в горските територии, като от сектора обясниха, че достъпността оказва директно въздействие на добива .

По време на срещата бе дебатирана и нормативната база, при която от бизнеса обрисуваха нуждата от смяна на наредбата за сечите .

Заместник-министър Маринов осведоми, че ще бъде основана работна група, в която да бъдат включени всички заинтригувани страни, с цел да изготвят нужните законодателни промени . Той посочи, че е значимо промените да се вършат с мисъл за стабилно ръководство на горите и баланс сред стопански, обществени и екологични функционалности

В рамките на полемиката бяха разисквани и въпросите за машинизация на добива и прирастта в горите. Представителите на бранша обърнаха внимание и на тематиката за контрола , като показаха, че би трябвало да се резервира прецизното следене за съблюдаване на разпоредбите за сеч и стопанисване на горите .  

Участниците в срещата показаха, че позитивно въздействие върху работата им ще окажат повишението на публичното доверие в специалността лесовъд и активността на горските служители.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР