Екипът на китайската спускаема мисия “Чанг’e 4, която на 3-ти

...
Екипът на китайската спускаема мисия “Чанг’e 4, която на 3-ти
Коментари Харесай

Екипът на китайската лунна мисия публикува първите панорамни снимки от обратната страна на Луната!

Екипът на китайската спускаема задача “Чанг’e 4 ”, която на 3-ти януари извърши първото в историята на човечеството меко кацане върху противоположната страна на Луната, разгласява през днешния ден 360-градусови панорамни изображения. 

През последните няколко дни се случиха и някои забавни събития. Най-важното от тях е, че луноходът “Юту 2 ” бе подложен в положение на хибернация в интервала сред 6-ти и 10-ти януари. В този интервал бе лунното пладне, когато температурите на мястото на кацане бяха доста високи и екипът реши да се подсигури против възможна щета от прегряване. Вчера “Юту 2 ” бе изведен сполучливо от положение на хибернация и продължи работата си. 

360-градусова гледка. Photo credit: CNSA/CLEP

В близко време чакаме “Юту 2 ” да се завърти, а неговите лични камери да създадат изображения на спускаемия уред “Чанг’e 4 ”. Надяваме се те да бъдат оповестени скоро.

Китайската галактическа организация “Синхуа ” разгласява информация и за интернационалното съдействие на Китай, което разреши реализацията на лунната задача. На първо място, спускаемият уред е снабден с четири инструмента, създадени от Германия, Холандия, Швеция и Саудитска Арабия. Второ, обезпечено е съдействие сред Китай и Русия за монтирането на радиоизотопен топлинен източник, който ще защищава задачата по време на дългата нощ на Луната, която е еквивалентна по време на 14 земни дни. Трето, наземни станции в Аржентина и на Европейската галактическа организация подсигуряват радиоконтактите с лунохода и спускаемия уред.

Може би най-голямата изненада за задачата обаче е двустранното съдействие сред Съединени американски щати и Китай – то е съвсем невиждано в историята на актуалната космонавтика, защото американските политици са прокарали законопроект, категорично забраняващ на НАСА да работи с китайските учени заради висок риск от шпионаж. И все пак съдействието е реалност – американската модерна лунна задача “Лунър Риконисънс Орбитър ” е изучила мястото на кацането на “Чанг’e 4 ” и е предоставила данните на китайците, а китайските екипи са дали подробна информация на американците за точното време на кацането и мястото на втурване.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР