Екипът на “Хаябуса 2 е в готовност за първото кацане

...
Екипът на “Хаябуса 2 е в готовност за първото кацане
Коментари Харесай

Екипът на японската мисия Хаябуса 2 е готов за кацането на астероида Рюгу този петък с цел взимане на проби

Екипът на “Хаябуса 2 ” е в подготвеност за първото кацане по отношение на главната цел на тази задача. Макар че през 2018-та година, през септември и октомври, имаше кацания надлежно на японските астероидоходи “Минерва 2 ” и европейския спускаем уред “Маскот ”, това бяха вторични задания. Сега самата автоматизирана станция би трябвало да се спусне на повърхността, с цел да вземе проби, които да бъдат събрани в контейнери за по-нататъшна доставка на Земята. 

Подготовката за това кацане лиши повече време, тъй като учените се сблъскаха с непредвиден проблем. Не от страна на задачата – всички принадлежности на борда работят обикновено. А от страна на изискванията на метеорита. Той се оказа доста по-скалист, в сравнение с в началото се смяташе след проведени наземни наблюдения. Считаше се, че реголитът на повърхността му е тънък и сходен на пудра. Вместо това – камък до камък. Мисия “Хаябуса 2 ” е готова да работи по един метод, ще може ли механизмът за събиране на проби да свърши работа при новите условия?

На 28-ми декември 2018-та, последния работен ден в Япония преди Нова година, екипът реши да тества механизма върху симулирана повърхнина от Рюгу. С помощта на професор Хидеаки Миямото от Университета в Токио тази повърхнина бе готова чрез слепването на изкуствено основан трошляк със състав, сходен на този на метеоритите от вида въглеродни хондрити. Експериментът бе сполучлив – въпреки и в условия на земна гравитация той потвърди, че механизмът за събиране би проработил даже и при подобен вид повърхнина.

Механизмът на “Хаябуса 2 ” работи на следния принцип: дребен издатък с роговидна форма допира повърхността, при което патрон с тегло 5 грама се изстрелва със скорост от 300 m/sec и раздробява грунта. Изхвърлените частици се събират пасивно от захващащото устройство, намиращо се на върха на рога. Планират се две взимания на проби от самата повърхнина и още едно, последно, през април, от пластовете на Рюгу под повърхността му. Последното ще бъде направено чрез изстрелването на снаряд с тегло 2.5 кг, който се чака да издълбае неестествен кратер с дълбочина до 2 метра. “Хаябуса 2 ” ще чака две седмици, с цел да се уталожат всички парчета, преди да се спусне в новосформирания кратер.

Роботизираната станция ще напусне Рюгу през декември и ще стартира противоположното странствуване към Земята. Завръщането на родната ни планета със събраните проби е планувано за края на 2020-та година. 

За повече информация: JAXA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР