Екипът на д-р Станислав Йорданов от болница Св. Анна“ извърши

...
Екипът на д-р Станислав Йорданов от болница Св. Анна“ извърши
Коментари Харесай

Лекарите от УМБАЛ „Св. Анна“ дадоха втори живот на Денис Кралевски от РСМ

Екипът на доктор Станислав Йорданов от болница „ Св. Анна “ извърши неповторима интервенция, отказана в няколко страни, с цел да избави жителя на РСМ Денис Кралевски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Българските медици спасители

През лятото на предходната година Денис от Скопие катастрофира тежко с мотоциклет в РСМ. Той изпада в кома към 40 дни и животът му е избавен в реанимацията на македонска болница. Има голям брой фрактури и тежко увреждане на гръкляна и шийната част на трахеята. „ Това довежда до последователно свиване на дихателните пътища. От есента на предходната година дишането на Денис се утежнява прогресивно. През януари осъществяването на минимални физически старания е мощно затруднено от тежък зной. “, описа пред БГНЕС доктор Станислав Йорданов от отделението по Уши, нос и гърло “ в УМБАЛ „ Св. Анна “.

Лекарите в няколко балкански страни – районен съд Македония, Сърбия и Словения – отхвърлят да извършат високо рискова оперативна намеса. Тогава той се обръща за помощ към медиците от болница „ Св. Анна “, където е признат от доктор Йорданов и доцент Конов.

„ Първото чувство, когато видях Денис, беше, че би трябвало да му помогнем, тъй като виждах, че нещата вървят зле и няма време за очакване “, показа доктор Йорданов и добави: „ Колегите са отказали осъществяването на интервенцията, заради високия риск който тя крие, в това число и за живота на пациента, само че ние взехме решение проблема сполучливо “.

Случаите като този са относително редки, само че в страната ни те са лечими. В Европа не са доста центровете, работещи сходен вид хирургия. Операцията на Кралевски продължава часове, само че с помощта на екипа на доктор Йорданов, включващ доцент Конов, доктор Христова, доктор Иванова, доктор Михнева, доктор Романова, доктор Дилова, доктор Лазаров, доктор Камел и м.с. Лазарова, доктор Николаков и анестезиологичния му екип – чудото е реалност и пациентът е избавен. „ Благодаря на моя екип с който работихме, както и на анестезиологичния екип. Без тях и без грижите на сестрите и санитарите от нашето поделение нямаше по какъв начин да реализираме този триумф. Грижите за пациента са екипна работа и медицината не е „ one man show “, акцентира доктор Йорданов.

Доц. Конов акцентира качествата на медиците, осъществили тази неповторима интервенция. „ Д-р Йорданов е един прелестен хирург и сме основали един добър център в болница „ Св. Анна “. Такъв се прави с добра техника, положително схващане в екипа и положителни анестезиолози. Воденето на упойка на подобен болен е предизвикателство “, добави той.

Вторият живот на Денис

Операцията на младежа е направена на 20 януари и през днешния ден той е като нов човек. Лекарите, които следят неговото възобновяване, дори се майтапят, че той е подготвен за космонавт.

„ Дойдох в България, тъй като имах доста огромни проблеми след претърпяната злополука. Доц. Конов и доктор Йорданов ме одобриха и направиха всичко, с цел да бъда здрав, да мога да вдишвам. Много им благодаря, доста съм удовлетворен от престоя си в болница „ Св. Анна “, сподели Кралевски.

Сега той диша умерено, храни се и пие течности, може да си движи главата, само че би трябвало още известно време да съблюдава режим до цялостното му възобновяване. Младежът поучава всички, които имат сходен проблем самоуверено да търсят помощ в „ Св. Анна “, където ще бъдат лекувани добре.

„ Живея втори живот. Благодаря за втория живот, който ми даде, да мога да вдишвам и съм доста удовлетворен “, показа Денис, обръщайки се към доктор Йорданов.

„ И за мен е благополучие и горделивост, че се справихме дружно и мога да видя усмивката ти “, сподели на собствен ред лекарят от „ Света Анна “.

По-строги ограничения против безотговорните водачи – приоритет на идващото Народно събрание

Пътният случай с македонския жител е още едно увещание за войната по пътищата, която се води в България. Д-р Йорданов прикани бъдещите народни представители да вземат по-ефективни ограничения против това продължаващо безумство, дължащо се на използването на опиати и алкохол. „ Мерките би трябвало да бъдат по-строги и по-радикални. Надявам се това да бъде един от целите на новия парламент , тъй като всеки ден се сблъскваме с нещастия. Надявам се по някакъв метод те да бъдат понижени “, сподели той.

Лекарят прикани обществото да се отнася с по-голямо почитание към здравната специалност и да не трансформира медиците във врагове, тъй като в един миг може да се окажем в обстановка, в която да няма кой да ни лекува. „ Хората не би трябвало да не помнят, че когато спасяваме човешки живот, ние поемаме опасности. Много постоянно поемаме риск и за нас самите “, акцентира доктор Йорданов.

С него е склонен и доцент Конов: Трябва да се популяризира работата на лекарите и въобще българската медицина, а не да е зложелател номер едно на страната. Трябва да се знае, че в медицината две и две не прави четири. Медиите би трябвало да поддържат всички здравни заведения, които носят тежестта на специалността “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР