Екипът на д-р Иван Сираков от Болница „Тракия“ извърши успешно

...
Екипът на д-р Иван Сираков от Болница „Тракия“ извърши успешно
Коментари Харесай

Извадиха без операция 10-сантиметров камък, „пораснал“ в стомаха на жена

Екипът на доктор Иван Сираков от Болница „ Тракия “ извърши сполучливо комплицирана ендоскопска екстракция на огромен фитобезоар от стомаха на 78-годишна пациентка. В продължение на час и половина лекарите деликатно фрагментираха на дребни части с ендоскопски принадлежности непосредствено в стомаха твърдото като камък непознато тяло с размери 10 на 6 см, с цел да могат да го извадят през хранопровода и устата. Така те икономисаха на пациентката тежка коремна интервенция.

Образуването на фитобезоар е доста рядко срещано положение, при което в стомаха се отсрочва и окрупнява твърда маса от несмлени частици от растителен генезис. Те последователно се сливат и безоарът се окрупнява, добивайки величина и консистенция на органически камък, който не може да премине през изхода на стомаха към дванадесетопръстника и остава вътре. С течение на времето твърдите краища и повърхнина на фитобезоара разраняват лигавицата и пациентът стартира да усеща болки, гадене и стомашен дискомфорт. В случая образуванието е предизвикало на пациентката и огромна стомашна язва. Понякога фитобезоарът може да се образува и в тънкото черво, а пациентът да развие клинична картина на чревна непроходимост. Значение при образуването на фитобезоар има и забавения чревен откъс на пациенти, предразположени към запек.

„ В над 17-годишната си процедура във Военно-медицинска академия, където работех преди да постъпя на работа в МБАЛ „ Тракия “, съм се сблъсквал 3 пъти с фитобезоар – описа доктор Иван Сираков. Единият случай бил при жена, спазвала дълго време режим на хранене с доста хранителни добавки и билкови таблетки със слабително деяние. Жената дълго време дъвчела и поглъщала ленено семе, с цел да усъвършенства чревния си баланс. „ Вероятно в този случай образуването на фитобезоар е имало връзка с метода на хранене, само че като цяло съответните аргументи за появяването му не могат да бъдат открити “, споделя доктор Сираков.



Снимка: Болница „ Тракия “

При настоящия случай в Болница „ Тракия “ пациентката се е хранила обикновено. Преди месец дамата почувствала болки, тежест в стомаха и изразен дискомфорт. „ Състоянието и е било диагностицирано посредством гастроскопия от сътрудници в друга болница в Стара Загора, които не са съумели да извадят фитобезоара и са я насочили за хирургично лекуване “, описа доктор Сираков. Разрешаването на подобен медицински проблем изисква огромен опит от ендоскописта и целия му екип, както и характерно съоръжение - ендоскопски апарати и консумативи. Лекарят и неговият екип вземат решение да извадят образуванието по ендоскопски път, макар огромния му размер и доста твърда консистенция.

„ Подготвихме се съществено за интервенцията. Анестезиологичният ни екип интубира пациентката, тъй като другояче имаше риск да изпуснем някой от фрагментите през гласните връзки в трахеята, до момента в който изваждаме частите от непознатото тяло през хранопровода. Голямото предизвикателство беше, че не съществуват толкоз огромни бримки, с които да захванем и разтрошим фитобезоара едновременно. Затова използвахме цялостен боеприпас от ендоскопския ни инструментариум, като вложихме огромно количество консумативи – 4 полипектомични бримки, 3 огромни бримки за вадене на камъни и машинален литотриптер за трошене на камъни в жлъчните канали. При дефрагментирането използвахме и рязане с полипектомичните бримки с непрекъснат ток “, описа доктор Сираков.

Наложило се лекарите да раздробяват фрагментите голям брой пъти, тъй като по-едрите части също създавали риск от перфорация и кървене от хранопровода. По време на екстракцията част от фитобезоара бил надробен на каша, която след това непринудено се изтегля от стомаха с хранителния откъс.

Пациентката към този момент е изписана в чудесно положение и се усеща добре. Поставена е на специфичен хранителен режим, предписани са й лекарства за лекуване на язвата на стомаха.



Снимка: Болница „ Тракия “

Какво е безоар?
Безоарът се образува към ядро, върху което се наслояват частици храна, слуз и други съставни елементи. Среща в стомашно-чревния тракт на някои преживни животни и рядко при индивида. Наричат го още „ камък в стомаха “.
Безоар се наричали порода планински кози, които непрекъснато облизвали козината си и поглъщали косми, от които се образуват стомашните камъни. В древността лечителите считали, че безоарът може да обезвреди и най-силната отрова, в случай че човек погълне малко количество от него. През 16-ти век френският хирург Амброаз Паре развенчал този мит като предложил на наказан на гибел пандизчия да изпие отрова и по-късно да бъде избавен с безоар. Ако противоотровата подейства, пандизчията щял да бъде освободен. Безоарът обаче не оказал никакво влияние и по този начин легендата за лечебните му свойства била опровергана.

В взаимозависимост от състава на ядрото се разграничават следните типове безоари:
- трихобезоари — с ядро от косми
- фитобезоари — с ядро от растителни частици
- себобезоари — с ядро от животинска тлъстина
- хематобезоари — с ядро от кръвни съсиреци
- смесени безоари
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР