Екипът, който стои зад най-модерния в света сателит за мониторинг

...
Екипът, който стои зад най-модерния в света сателит за мониторинг
Коментари Харесай

Нов сателит измерва емисиите на метан от около 50 основни региона на Земята

Екипът, който стои зад най-модерния в света спътник за мониторинг на метан – „ МетанСат “ (MethaneSat), обича да се майтапи: „ С размерите на пералня e “ - по този начин екологът Стивън Уофси разказа орбиталния обект на конференцията преди изстрелването му, оповестява Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция. 

„ МетанСат “ е американско-новозеландска галактическа задача, изстреляна на 4 март т. година с полета „ Транспортер-10 “ на „ Спейс Екс “. Това е сателит за наблюдаване на Земята, който ще следи и учи световните излъчвания на метан за битка с изменението на климата. Космическият уред носи високоефективна спектрометрична система за премерване на метана, която му разрешава да прави измервания с висока резолюция на световните излъчвания на метан от към 50 съществени района на Земята.

Метанът е изключително замърсяващ парников газ, който е причина за към 30% от нагряването на планетата до момента. Той се разгражда в атмосферата единствено за 12 години. Това е доста по-бързо от вековете, нужни за раздробяване на въглеродния диоксид, само че за сметка на това метанът е към 80 пъти по-мощен за интервал от 20 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР