Екип следователи от Главната прокуратура посети днес 94-годишния Йон Илиеску

...
Екип следователи от Главната прокуратура посети днес 94-годишния Йон Илиеску
Коментари Харесай

Румъния повдигна обвинения на експрезидента Илиеску за престъплен...

Екип следователи от Главната прокуратура посети през днешния ден 94-годишния Йон Илиеску в дома му, с цел да го запознае с обвиняванията. Поради възрастта си той не може да отиде до прокуратурата.

Вчера някогашният министър председател Петре Роман, някогашният вицепремиер Джелу-Войкан Войкулеску, някогашният шеф на Румънската разследваща работа (SRI) Вирджил Мъгуряну, миньорският водач Мирон Козма и трима други бяха извикани в прокуратурата, с цел да бъдат осведомени с обвиняванията по същото дело.

 

Прокурорите би трябвало да правят следствието отначало, откакто събраните от следователите доказателства бяха анулирани в съда.

 

Първоначално през юни 2017 година някогашният президент Йон Илиеску дружно с някогашния министър председател Петре Роман и някогашния шеф на SRI Вирджил Мъгуряну, само че през декември 2020 година Върховният касационен съд реши да върне делото във Военна прокуратура, с цел да стартира следствието изначало.

 

Съдиите тогава взеха решение да анулират всички доказателства, събрани от прокурорите, след определяне на неправомерност на обвинителния акт.

 

Според военните прокурори на 11 и 12 юни 1990 година държавните управляващи са решили да подхващат брутална офанзива против стачкуващите, намиращи се на Университетския площад в Букурещ. Протестиращите изразявали спокойно политическите си отзиви, противоречащи на политическата власт в оня миг.

 

При това нахлуване вземат участие нелегално сили на министерството на вътрешните работи, на министерството на защитата, на SRI, както и над 10 000 миньори и други служащи от разнообразни елементи на страната.

Според Военната прокуратура офанзивата е осъществена сутринта на 13 юни 1990 година и довежда до гибелта на четирима души, 1388 души понасят физически или душевен контузии, а 1250 души са лишени от независимост по политически аргументи. В рамките на интервенцията над 200 души са превозени до военно отделение на министерството на вътрешните работи в град Мъгуреле, където са били държани до следобеда на същия ден, след което са освободени.

 

Йон Илиеску е упрекнат от военните прокурори, че е дал заповед за насилственото премахване на стачкуващите от Университетския площад, в това число посредством потреблението за тази цел на служащи от огромните предприятия в Букурещ.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР