Екип от учени от Университета за наука и технологии Шандонг,

...
Екип от учени от Университета за наука и технологии Шандонг,
Коментари Харесай

Разкриха какво е причинило най-масовия мор в историята на Земята

Екип от учени от Университета за просвета и технологии Шандонг, Университета Нанкин, както и други научни институции в Китай, са разпознали евентуалната причина за най-голямото всеобщо измиране в историята на Земята, настъпило в края на пермския интервал почти 252 милиона преди години. Резултатите от проучването са показани в научното списание Chemical Geology (ChemGeo).

Тогава към 81% от всички морски типове и към 70% от типовете сухоземни гръбначни изчезнаха. Бедствието засегна и растителния свят, причинявайки обилни разновидности измежду оживелите сортове.

Учените назоваха евентуалната причина за това всеобщо измиране като интензивна вулканична активност, която е унищожила озоновия пласт в атмосферата. Това от своя страна е провокирало необятен набор от разрушителни процеси, в това число отравяне на въздуха със сероводород, киселинен дъжд и липса на О2 в океаните.

Отбелязва се, че броят на серните изотопи се е нараснал заради фотолизата, т.е. разпадането на молекулите заради абсорбцията на светлина под въздействието на ултравиолетово излъчване. Според сюжета, когато озоновият пласт е погубен заради вулканична активност, поток от ултравиолетова радиация ударя Земята.

Експертите също считат, че хранещите се със сулфат бактерии в океаните са създали морската среда по едно и също време сулфидна и аноксична. Така на земята и водата са се развили сурови условия за съществуването на доста форми на живот. Учените считат, че сходно всеобщо изгубване може да се случи още веднъж, написа " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР