Екип от учени е открил нови форми на живот, обитаващи

...
Екип от учени е открил нови форми на живот, обитаващи
Коментари Харесай

Откриха нови форми на живот под ледовете на Антарктида

Екип от учени е разкрил нови форми на живот, обитаващи една от най-негостоприемните среди на нашата планета. Непознатите до момента организми са открити под лед с дълбочина 900 метра в шелфове на Антарктида. Местообитанието им е на 260 километра от най-близкия бряг на континента.

Съществата са открити от Британската антарктическа задача по време на опит за събиране на проба от дъното под ледения шелф в региона Филхнер-Роне. Неочаквано за самите откриватели те откриват живот в дълбините под дебелия съвсем километър лед.

Морските организми са неподвижни, сходни на гъби, само че евентуално принадлежат към няколко разнообразни незнайни типа.



Откритието нарушава доста от разпоредбите за това, което знаем за живота на Земята. Причината е в неподвижността на организмите.

Научния консенсус до момента твърдеше, чe caмo пoдвижни живoтни могат да населяват водите под ледовете на Aнтapĸтидa, като повода за това е cилнaта липca нa xpaнитeлни вeщecтвa в бeзднaтa нa тъмнинaтa. Освен това задачи за търсене на живот не са били провеждани толкоз надалеч от брега на шелфа.

Новите форми на живот живеят в цялостен мрак, което изключва опцията да се хранят посредством фотосинтеза. Температурата на водата, в която са открити организмите е -2,2 ° C.

" Нашето изобретение повдига доста повече въпроси, в сравнение с дава отговор, като да вземем за пример по какъв начин организмите са стигнали там? Какво ядат? От какъв брой време са там? ", пита доктор Хю Грифитс, биогеограф и водещ създател на Британското антарктическо изследване, в изказване.



Възможно е организмите да получат силата си по други способи, да вземем за пример от ледникови стопилки или посредством хемотрофни процеси от метанови просмуквания. За да разбере, екипът ще би трябвало да събере проби от тези организми, което не е малко достижение поради обезверено отдалеченото им местонахождение.

През 2019 година учените откриха колонии от бактерии и различен по-сложен живот в езерото Мърсър, ледниково езеро, намерено под ледената завивка на Западна Антарктика.

Тези открития карат учените да спекулират, че съществуването на организми под ледената завивка на някои езера на Марс или под ледовете на луните на Юпитер и Сатурн е изцяло вероятен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР