Екип от китайски учени е разработил безжичен мозъчно-компютърен интерфейс. Той

...
Екип от китайски учени е разработил безжичен мозъчно-компютърен интерфейс. Той
Коментари Харесай

Китайски невроимплант върна подвижността на парализиран мъж и е по-малко инвазивен от Neuralink

Екип от китайски учени е създал безжичен мозъчно-компютърен интерфейс. Той е дал опция на неподвижен пациент да управлява протеза на ръка благодарение на мозъчни сигнали. Имплантът NEO (Neural Electronic Opportunity) е по-малко инвазивен от сходното устройство Neuralink на Илън Мъск. Китайският чип, с размерите на две монети, не се инжектира в мозъчната тъкан, а се слага в епидуралното пространство сред мозъка и черепа. С помощта на електроди той улавя невралните импулси и ги трансферира посредством безжична мрежа към външен правоприемник, прикован към скалпа. След това специфичен програмен продукт ги дешифрира в команди за ръководство. През декември NEO беше вграден на втори пациент, който сега е в развой на рехабилитация.

Университетът „ Цинхуа “ в Пекин разгласи, че устройство, основано от неговия проучвателен екип, е постигнало забележителен прогрес в рехабилитацията на пациент, на който е подложен имплант на 24 октомври. Имплантът на китайския екип, наименуван Neural Electronic Opportunity (NEO), е разрешил на неподвижен пациент да възвърне подвижността на ръката си благодарение на протеза. Тя е напълно следена от неговия мозък. Важно е, че това достижение е осъществено без риск от увреждане на мозъчната тъкан.

В началото на 2023 година, след 10-годишно създаване на импланта, екипът получи утвърждение за осъществяване на първото проучване върху хора. Първият пациент, на който е вградена системата NEO, е бил с парализирани и четирите крайника преди 14 години в резултат на контузия на гръбначния мозък след автомобилна злополука. Само след три месеца рехабилитация вкъщи той съумява да вдигне бутилка благодарение на протезата си. Алгоритъм за машинно образование му разрешава да се храни и пие независимо. Учените настояват, че с по-нататъшна рехабилитация и рационализиране на логаритъма пациентът ще може да прави доста по-сложни придвижвания с ръката.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР