Екип от изследователи в ЦЕРН обяви, че е успял да

...
Екип от изследователи в ЦЕРН обяви, че е успял да
Коментари Харесай

В ЦЕРН получиха доказателства за съществуването на тъмна материя

Екип от откриватели в ЦЕРН разгласи, че е съумял да получи към 18 000 ядра антихелий, което демонстрира съществуването на тъмна материя, заяви „ Wired Magazine “, представено от БГНЕС. 

През 2010 година физиците, работещи в Големия адронен колайдер, съумяха да получат доста необикновен тип антиматерия, известна като " антихелий ". Антиматерията е нестабилна форма на материята, която анихилира, когато се срещне с елементарната материя, а антихелият е двойник на антиматерията на елементарния хелиев атом - същият хелий, с който се пълнят, да вземем за пример, балоните, с които украсяваме нашите празненства. Никой до момента не е откривал парченце антихелий на Земята, само че тя може да се окаже ключът към разрешаването на една от най-големите загадки на физиката - природата на тъмната материя.

Според физика-изследовател от ЦЕРН Иван Воробьов антихелият се среща доста рядко на Земята, само че все пак учените считат, че в нашата вселена може да има много огромно количество от него. Това е по този начин, тъй като съгласно тях антихелият може да се появи при разпадането на тъмната материя - невидима субстанция, която наподобява съставлява 85% от цялата материя във Вселената. Екип от откриватели, управителен от Воробьов, разгласи, че е съумял да получи към 18 000 ядра антихелий - и, което е по-важно, учените употребявали резултата, с цел да изчислят вероятността, с която наземните детектори биха могли да засекат антихелий, идващ от дълбините на космоса и евентуално представляващ фактор, който демонстрира съществуването на тъмна материя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР