Екип от израелски учени е успял да обърне процеса на

...
Екип от израелски учени е успял да обърне процеса на
Коментари Харесай

Израелски учени обърнаха процеса на стареене за първи път - slava.bg

Екип от израелски учени е съумял да обърне процеса на биологично стареене, пишат международните медии. Невероятното достижение е реализирано с помощта на кислородна терапия в камера под налягане, съобщи бТВ.

Учените са съумели да „ върнат времето обратно “ в две основни посоки за стареенето на тялото, които дават отговор за по-крехкото ни положение и влошеното здраве.

С напредването на възрастта защитните „ шапчици “ в края на всяка хромозома – теломери, се съкратяват, което предизвиква увреждане на ДНК структурата. По този метод клетките стопират да се репликират. В същото време стареещите кафези се натрупват в тялото ни и пречат на регенерацията му.

Именно удължаването на теломерите и премахването на стареещите кафези са във фокуса на множеството антистареещи изследвания, както и на разработвани медикаменти.

Учените от университета в Тел Авив открили, че при терапия с чист О2 за по-възрастни хора в хипербарна камера, дължината на теломерите се усилва с 20% - достижение, което досега в никакъв случай не е осъществявано.

Увеличаването на теломерите подхожда на към 25 години обратно във времето що се отнася до клетъчното стареене на тялото, настояват от Тел Авив. Терапията също по този начин е понижила количеството на стареещите кафези с до 37%, което разрешава образуването на нови здрави кафези. При опити с животни е открито, че намаляването на стареещите кафези в тялото усилва продължителността на живота им с до една трета.

В изследването са взели участие 35 здрави възрастни хора от 64-годишна възраст нагоре. Те не трябвало да трансформират нищо от всекидневието си, като диета или медикаменти, да вземем за пример. Всеки от тях прекарвал по 90 минути в хипербарна камера, дишайки чист О2 пет дни от седмицата в продължение на малко повече от три месеца.

Хипербарната камера разрешава по-големи количества О2 да проникват в тъканите на човешкото тяло и „ имитира “ положението на хипоксия – дефицит на О2, за което е потвърдено, че има регенериращ резултат върху тялото.

Подобна терапия би била от основно значение за актуалната и бъдеща медицина. Много учени от целия свят считат, че стареенето е отговорно за заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни болести и диабет.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР