Екип от австралийски спелеолози се спусна в поредица от пещери,

...
Екип от австралийски спелеолози се спусна в поредица от пещери,
Коментари Харесай

Спелеолози с рекорд - спуснаха се на повече от 400 м под земната повърхност

Екип от австралийски спелеолози се спусна в поредност от пещери, ситуирани на дълбочина повече от 400 метра под земната повърхнина в Тасмания, поставяйки нов връх за Австралия, съобщи ДПА.

"Екипът сполучливо свърза новооткрита пещера, наречена Делта Вариант, със системата Нигли/Гроулинг Суолет Кейв, с което върхът за най-дълбока известна пещера в Австралия доближи предстоящите 401 метра по вертикала ", оповестяват от Южните тасманийски пещерняци (Southern Tasmanian Caverneers).

След навлизането в пещерата Делта Вариант спелеолозите са преодолели сложен водоравен сектор, преди да се спуснат по въжета, закрепени на място през последните шест месеца.

След като са прикрепили последното въже, хората от екипа са се спуснали още 35 метра надолу, с цел да доближат дъното на пещерата, прониквайки в системата Нигли, от която са излезли, осъществявайки първия преход през този вход.

Пещерняците споделят, че са се сблъскали с "много предизвикателни условия " с високи равнища на водата, прекарвайки повече от 14 часа подземен, показва Българска телеграфна агенция.

"Осъществяването на връзка сред Делта Вариант и Нигли е значимо достижение за общността на пещерняците, само че също по този начин способства за нашето научно схващане за обширността на австралийските карстови системи ", съобщи Киара Смарт от екипа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР