Екип от астрономи откри най-масивната неутронна звезда намирана някога. Тя

...
Екип от астрономи откри най-масивната неутронна звезда намирана някога. Тя
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-масивната неутронна звезда

Екип от астрономи откри най-масивната неутронна звезда намирана в миналото. Тя се намира на 4600 светлинни години от Земята.

Неутронните звезди за тип звезди, които се срещат в края на звездната еволюция. Горната гранична стойност за масата на неутронните звезди е от порядъка на 2,5-3 слънчеви маси. При нея веществата са подложени на подобен напън, че налягането не е в положение да спре гравитационния колапс и атомните ядра се разпадат на протони и неутрони. Протоните се свързват с електроните и също се трансформират в неутрони. Така неутронните звезди са формирани напълно от неутрони и плътността им се равнява на масата на цялото човечество, съсредоточена в размера на кубче захар.
“Хъбъл ” откри вода в атмосферата на друга планета Откритието е от огромно значение за търсенето на извънземен живот, защото планетата се намира в орбита към огромна звезда и доста наподобява на нашата Земя
Откритата звезда е с маса два пъти по-голяма от тази на Слънцето и с диаметър от едвам 24 км. Това е най-плътното небесно тяло откривано от човечеството, друго от черна дупка.

Звездата с име J0740+6620 е 333 000 пъти по-тежка от Земята. Според астрономите тя е на лимита си на колапс преди да доближи миг, в който да се “самосмачка”.

Учените са безапелационни, че в случай че разберем каква е оптималната точка на масата, която физиката и природата разрешават, това ще ни научи доста за астрофизиката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР