Екип от астрономи от Парижката обсерватория и от Института по

...
Екип от астрономи от Парижката обсерватория и от Института по
Коментари Харесай

Астрономи измериха най-голямата комета - 137 км в диаметър

Екип от астрономи от Парижката обсерватория и от Института по астрофизика на Андалусия удостовери, че комета 2014 UN271 е най-голямата, следена до момента, заяви Физ.орг.

Комета 2014 UN271, известна още като Бернардинели-Бърнстийн, е следена за пръв път през 2014 година Изследователите дефинират, че тя е зародила в облака на Оорт. Тогава кометата към момента е на разстояние колкото Нептун и астрономите нямат визия за размера й. Седем години по-късно, когато тя се доближава, излиза наяве, че е по-голяма от множеството комети. Изследователите по това време допускат, че евентуално е с диаметър от 100 до 370 км.

Сега, употребявайки данни от Големия милиметров масив ALMA в Атакама, екипът изследва дължините на светлинните талази, които се отразяват от кометата, с цел да научи повече за нейния размер. Изследователите се концентрират върху тези дължини на вълните на микровълновото й лъчение, които не са показани от праха, отделян от кометата. Изчисленията им демонстрират, че с цел да може кометата да отразява толкоз доста светлина, тя би трябвало да е с диаметър почти 137 км, което е съвсем в категорията на дребните планети.

Предишният рекордьор беше Хейл-Боп, чийто диаметър е измерен на към 74 км.

Измерването на параметрите на комета 2014 UN271 е най-далечното, осъществявано до момента на отражателната дарба (албедо), означават откривателите. Това ще разреши на откривателите да проследят нейния размер, защото тя губи лед при приближаването си към Слънцето. Очакванията им са, че когато стартира противоположния си път, кометата ще бъде на половина по-малка от настоящия си размер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР