Екип на NTSB на място при фатална катастрофа с полукамион, превозващ амоняк

...
Екип от Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) пристигна
Коментари Харесай

Екип от Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) пристигна на мястото в Илинойс, където полукамион, превозващ хиляди галони токсичен амоняк, катастрофира в петък, убивайки най-малко петима души.

Екип от 15 души на NTSB, включително изследователи на автомобилни превозвачи, опасни вещества и фактори за оцеляване, е на мястото на окръг Ефингам и е предвидено член на екипа да информира медиите през деня в неделя, според говорителя на NTSB Дженифър Габрис.

Камионът е превозвал около 7500 галона от токсичното вещество по време на разбиването в петък вечерта, според Агенцията за опазване на околната среда на Илинойс. Агенцията каза, че ранните оценки показват, че повече от половината от това - около 4000 галона - е било освободено.

Две деца под 12-годишна възраст са сред починалите, потвърди следователят от окръг Ефингам Ким Роудс пред CNN в телефонно обаждане в неделя. Съобщава се за няколко ранени в допълнение към петте смъртни случая. Властите не са назовали публично имената на жертвите.

Приблизително 500 души в радиус от 1 миля от катастрофата бяха евакуирани от части на Тевтополис.

„Тестовете показаха, че опасността от безводния амоняк се е разсеяла“, каза помощник-шефът на пожарната в Teutopolis Джо Холоми в съобщение за новини в събота вечер. „Уведомихме жителите, че може да се върнат у дома.“

Екипите работиха през нощта от петък срещу събота, за да закърпят част от разкъсването на полукамиона – което забави изтичането, но не го спря напълно, според шефа на пожарната в Teutopolis Тим Макмеън.

Оттогава катастрофиралият танкер е източен, закърпен и отведен на сигурно място, за да бъде разследван от NTSB, се казва в съобщение за пресата от щатската агенция за управление на извънредни ситуации. Щатската полиция на Илинойс също разследва причината за инцидента, се казва в съобщението.

Някои жители на Тевтополис, Илинойс, все още не могат да се върнат у дома, след като полукамион катастрофира, отделяйки хиляди галони токсичен амоняк. Някои жители на Тевтополис, Илинойс, все още не могат да се върнат у дома, след като полукамион катастрофира, отделяйки хиляди галони токсичен амоняк. WTHI

Какво е безводен амоняк?

Безводният амоняк „по същество е чист (над 99 процента) амоняк“, казва Администрацията по безопасност и здраве при работа (OSHA). „„Безводен“ е гръцка дума, означаваща „без вода“; следователно, безводен амоняк в амоняк без вода.“

Амонякът, използван в домакинствата, е разреден воден разтвор, който съдържа 5 до 10 процента амоняк, според OSHA.

Амонякът във високи нива може да раздразни и изгори кожата, устата, гърлото, белите дробове и очите, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Много високи нива могат също да увредят белите дробове или да причинят смърт.

Симптомите на излагане на безводен амоняк включват затруднено дишане; дразнене на очите, носа или гърлото; и изгаряния или мехури.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР