Екип на Агенцията по ядрена енергия на ООН е пристигнал

...
Екип на Агенцията по ядрена енергия на ООН е пристигнал
Коментари Харесай

Екип на MAAE пристигна в АЕЦ „Запорожие“

Екип на Агенцията по нуклеарна сила на Организация на обединените нации е дошъл на мястото на най-голямата нуклеарна централа в Европа, с цел да ревизира изискванията за сигурност, оповестява АП. Това се случва на фона на боевете сред съветските и украинските сили, които доведоха до прекъсването на един от реакторите.

От " Енергоатом " оповестиха, че екипът на Международната организация за атомна сила, който се управлява от шефа Рафаел Гроси, е дошъл в атомната електроцентрала в Запорожие, която се намира в разгара на последните боеве сред украинските и съветските сили повече от шест месеца, откакто съветският президент Владимир Путин подреди на войските си да нахлуят в Украйна.

По-рано през днешния ден компанията заяви, че съветски минометен обстрел е довел до прекъсването на един от реакторите ѝ от системата за спешна отбрана и е развалил авариен електропровод, употребен за вътрешни потребности. Един от реакторите на централата, който не е работил, е бил превключен на дизелови генератори, обявиха от Енергоатом.

Украйна и Русия си разменят виновността за тежкия обстрел, който краткотрайно е забавил напредването на екипа към обширната централа на левия бряг на река Днепър в регион, следен от съветските сили. Сраженията подчертаха рисковете, пред които е изправен екипът от инспектори на Организация на обединените нации, който се надява да оцени сигурността на централата.

" Имаше засилена военна интензивност, в това число тази заран до напълно скоро ", сподели Гроси и добави, че откакто е бил осведомен от украинските военни, е решил да се придвижи макар присъщите опасности. " Но преценявайки плюсовете и минусите и откакто сме стигнали дотук, няма да спрем ".

 
Свързани

Гроси, който персонално преговаряше с украинските управляващи, с цел да разрешат прекосяването на екипа, означи по-рано, че рисковете са " доста, доста високи " в така наречен сива зона сред украинските и съветските позиции, само че " считаме, че имаме минималните условия да се придвижим ".

Руското министерство на защитата съобщи, че някои от украинските снаряди са паднали на 400 метра от реактор № 1 на централата. Междувременно украински публични лица упрекнаха съветските сили, че са обстрелвали Енергодар и коридора, през който трябваше да премине екипът на МААЕ, преди той най-сетне да успее да преодолее контролните пунктове и да доближи до обекта.

Версията на двете страни за събитията не можеше да бъде тествана незабавно по самостоятелен метод.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва чака " безпристрастност " от екипа.

" Предприемаме всички нужни ограничения, с цел да подсигуряваме, че централата е предпазена, че действа безвредно и че задачата ще извърши всички свои проекти там ", сподели той.

Заводът в Запорожие е окупиран от съветските сили, само че се ръководи от украински инженери от първите дни на 6-месечната война. Украйна твърди, че Русия употребява завода като щит, съхранявайки оръжия там и извършвайки офанзиви от покрайнините му, до момента в който Москва упреква Украйна, че неразумно обстрелва региона.

 
Свързани

Сраженията при започване на март доведоха до къс пожар в подготвителния комплекс, а през последните дни централата беше краткотрайно изключена от употреба поради повреди, което ускори опасенията за приключване на радиация или разтопяване на реактора. Длъжностните лица започнаха да раздават на жителите наоколо таблетки с йод срещу радиация.

" Имаме да изпълняваме доста значима задача ", сподели Гроси и добави, че " неотложно ще стартираме оценка на обстановката със сигурността и сигурността в централата ".

" Ще прегледам опцията за определяне на непрекъснато наличие на МААЕ в централата, което съгласно нас е належащо за стабилизиране на обстановката и за приемане на постоянна, надеждна, безпристрастна и неутрална информация за ситуацията там ", сподели той.

Руското министерство на защитата заяви, че украинските сили са подхванали артилерийски обстрел на региона и по-късно са изпратили група от до 60 разузнавачи, с цел да се опитат да поемат контрола над нуклеарната централа.

То съобщи, че украинските войски са пристигнали със седем моторни лодки, кацнали са на три километра североизточно от централата на левия бряг на река Днепър и са се пробвали да я завладяват.

Министерството съобщи, че съветските сили " са подхванали ограничения за заличаване на съперника ", като са задействали военни самолети. Руските военни обявиха, че силите им са унищожили и две баржи с украински бойци, които са се пробвали да кацнат наоколо до завода.

 
Свързани

" Провокацията от страна на киевския режим има за цел да осуети идването на групата на МААЕ в Запорожската атомна електроцентрала ", се споделя в изказване на министерството.

Александър Волга, началник на откритата от Русия градска администрация на Енергодар, също съобщи, че украинските войски, които са се пробвали да кацнат, са били " блокирани и унищожени ". От администрацията оповестиха също, че най-малко трима локални поданици са починали и един е бил ранен рано в четвъртък от украински обстрел.

Сраженията се случиха в миг, когато разкъсваната от войната Украйна се опитваше в четвъртък да стартира новата образователна година по най-хубавия вероятен метод, като цивилните региони към момента са застрашени от артилерийски обстрел и други оръжия - а децата към момента са измежду жертвите. Малко повече от половината учебни заведения в Украйна бяха отворени за образование макар рисковете.

 

Автор: Дерек Гатопулос/АП
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР