Екип китайски учени от Нанкинския университет и техни американски колеги

...
Екип китайски учени от Нанкинския университет и техни американски колеги
Коментари Харесай

Учени определиха момента на масовото измиране на организми преди 200 милиона години

Екип китайски учени от Нанкинския университет и техни американски сътрудници е открил момента на всеобщото изгубване на земния живот, настъпило преди повече от 200 милиона години.

По време на това събитие, случило се в края на Пермския интервал изчезват над 80 % от морските и към 90 % от сухоземните типове. До момента като цяло се смяташе, че то е настъпило преди към 252 милиона години, само че липсваха подробни проучвания за неговия развой в разнообразни райони и екосистеми.

При новото проучване са употребявани полеви проби, вземани в границите на 10 години, и високоточно изотопно датиране, с помощта на които учените са определили, че в края на Пермския интервал всеобщото изгубване на живот на сушата на ниски географски ширини е почнало преди 251,88 милиона години, най-малко 60 000 години по-късно от измирането на морския живот и минимум 430 000 години по-късно от всеобщото изгубване на живота на сушата на високи географски ширини.

Резултатите демонстрират също, че всеобщото изгубване на ниски географски ширини освен е настъпило по-късно, само че е било и с релативно ниска степен, което може да значи, че сухоземната екосистема по това време е имала по-висока резистентност на напън върху околната среда.

В края на Пермския интервал всеобщото измиране на земните организми стартира първо във високите географски ширини и последователно се популяризира в междинните и ниските. Колапсът на морските екосистеми демонстрира собствен личен неповторим модел и се е случил по-бързо.

Проучването е оповестено неотдавна в списание Science Advances.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР