Екатерина Максимова не може да си позволи да закъснява, но

...
Екатерина Максимова не може да си позволи да закъснява, но
Коментари Харесай

Кибер Гулаг: Как Русия следи, цензурира и контролира своите граждани

Екатерина Максимова не може да си разреши да закъснява, само че журналистката и активистка заобикаля московското метро, макар че това е може би най-ефективният маршрут, написа " Асошиейтед прес ".

Това е по този начин, тъй като са я задържали няколко пъти през миналата година, с помощта на необятно публикуваните охранителни камери със системата с различаване на лица. Тя споделя, че полицията ще я спре, защото камерите " реагират " на нея - макар че постоянно наподобява не схващат за какво и ще я пуснат след няколко часа.

" Изглежда, че съм в някаква база данни ", споделя Максимова, която преди този момент е задържана два пъти: през 2019 година след присъединяване в проява в Москва и през 2020 година поради екологичния си активизъм.

За доста руснаци като нея става все по-трудно да избягат от контрола на управляващите, като държавното управление интензивно следи сметките в обществените медии и употребява камери за наблюдаване против деятели.

Дори една онлайн платформа, в миналото хвалена от потребителите за елементарно навигиране в бюрократичните задания, се употребява като инструмент за надзор: управляващите възнамеряват да я употребяват за връчване на призовки за военните дейности, като по този метод осуетяват известна тактичност на лицата, избягващи набор, да заобикалят да им бъдат връчвани персонално документите за набиране за военна работа.

Защитниците на правата споделят, че Русия при президента Владимир Путин е употребила цифрова технология за следене, цензуриране и надзор на популацията, изграждайки това, което някои назовават " кибер гулаг " - мрачна отпратка към трудовите лагери, в които са държани политически пандизчии по руско време.

Това е нова територия, даже за нация с дълга история на шпиониране на своите жители.

" Кремъл в действителност се трансформира в миропомазан от цифровизацията и употребява всички благоприятни условия за държавна агитация, за наблюдаване на хората, за деанонимизиране на интернет потребителите ", сподели Саркис Дарбинян, началник на правната процедура в Роскомсвобода, съветска група за независимост на интернет, съгласно Кремъл " задграничен сътрудник ".

Онлайн цензура и преследвания

Привидното равнодушие на Кремъл към цифровото наблюдаване наподобява се промени, откакто всеобщите митинги през 2011-12 година бяха координирани онлайн, което накара управляващите да затегнат контрола върху интернет.

Някои разпореждания им разрешават да блокират уебсайтове; други постановиха операторите на мобилни телефони и интернет доставчиците да съхраняват записи и известия за позвънявания, като споделят информацията със службите за сигурност, в случай че е належащо. Властите оказаха напън върху компании като Гугъл, Apple и Фейсбук да съхраняват потребителски данни на съветски сървъри, без резултат и оповестиха проекти за създаване на " върховен интернет ", който може да бъде откъснат от останалия свят.

Много специалисти в началото отхвърлиха тези старания като безполезни, а някои към момента наподобяват неефективни. Мерките на Русия може да се съпоставят с ограда от колове спрямо Голямата защитна стена на Китай, само че онлайн репресиите на Кремъл набраха скорост.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, онлайн цензурата и правосъдните преследвания за изявления и мнения в обществените медии скочиха толкоз доста, че счупиха всички съществуващи върхове.

Според Net Freedoms, известна група за отбрана на правата в интернет, повече от 610 000 уеб страници са блокирани или отстранени от управляващите през 2022 година - най-високият годишен сбор за 15 години - и 779 души са изправени пред наказателни обвинявания за онлайн мнения и изявления, което също е връх.

Основен фактор беше закон, признат седмица след нашествието, който на процедура криминализира антивоенните настроения, сподели шефът на Net Freedoms Дамир Гайнутдинов. Законът не разрешава тъй наречените " разпространяване на погрешна информация " за или " дискредитиране " на армията.

" Хюман Райтс Уоч " цитира различен закон от 2022 година, който разрешава на управляващите " да затварят извънсъдебно средства за всеобща информация и да блокират онлайн наличие за разпространение на " подправена информация " по отношение на държанието на съветските въоръжени сили или други държавни органи в чужбина или за разпространение на апели за наказания против Русия ".

Потребителите на обществените мрежи " не би трябвало да се усещат в сигурност "

По-суровите закони против екстремизма, признати през 2014 година, са ориентирани към потребителите на обществени медии и онлайн речта, което докара до стотици наказателни каузи за изявления, лайкове и споделяния. Повечето участващи консуматори на известната съветска обществена медийна платформа VKontakte, за която се твърди, че сътрудничи на управляващите.

С разрастването на репресиите управляващите се насочиха към Фейсбук, Twitter, Instagram и Telegram. Около седмица след нашествието Фейсбук, Instagram и Twitter бяха блокирани в Русия, само че потребителите на платформите продължаваха да бъдат преследвани.

65-годишната Марина Новикова беше наказана този месец в сибирския град Северск за " разпространяване на погрешна информация " за армията за антивоенни изявления в Telegram, като й беше наложена санкция в размер на над 12 400 $. Московски съд предходната седмица осъди опозиционния деятел Михаил Кригер на седем години затвор за мнения във Facebook, в които той изрази предпочитание " да обеси " Путин. Известната блогърка Ника Белоцерковская, която живее във Франция, получи задочно девет години затвор за изявления в Instagram за войната, за които управляващите настояват, че популяризират " имитации " за армията.

" Потребителите на която и да е обществена медийна платформа не би трябвало да се усещат сигурни ", сподели Гайнутдинов.

Защитниците на правата се тревожат, че онлайн цензурата е на път да се разшири фрапантно посредством системи с изкуствен интелект за наблюдаване на обществени медии и уеб страници за наличие, считано за нелегално.

През февруари държавният медиен регулатор Роскомнадзор съобщи, че пуска Oculus - система с изкуствен интелект, която търси неразрешено наличие в онлайн фотоси и видеоклипове и може да проучва повече от 200 000 изображения дневно, спрямо към 200 дневно от хора. Две други AI системи в развой на разработка ще търсят текстови материали.

През февруари вестник Ведомости цитира неидентифициран чиновник на Роскомнадзор, който се оплаква от " невижданите количества и скорост на разпространяване на имитации " за войната. Служителят също цитира екстремистки забележки, апели за митинги и " ЛГБТ агитация " измежду неразрешеното наличие, което новите системи ще разпознават.

Активистите споделят, че е мъчно да се разбере дали новите системи работят и каква е тяхната успеваемост. Дарбинян, от групата за независимост на интернет, го разказва като " ужасни неща ", водещи до " повече цензура ", на фона на цялостна липса на бистрота за това по какъв начин системите ще работят и ще бъдат контролирани.

Властите може също по този начин да работят върху система от ботове, които събират информация от страници в обществените медии, приложения за известия и затворени онлайн общности, съгласно беларуската хактивистка група Cyberpartisans, която получи документи на дъщерно сдружение на Роскомнадзор.

Координаторът на Cyberpartisans Юлиана Шаметавец разяснява пред АП, че се чака ботовете да обхванат в рускоезични обществени медийни групи за наблюдаване и агитация.

" Сега е всекидневно да се смеем на руснаците, да споделяме, че имат остарели оръжия и не знаят по какъв начин да се бият, само че Кремъл е много добър в акциите за дезинформация и има чудесни ИТ специалисти, които основават извънредно ефикасни и доста рискови артикули ".

Правителственият регулатор Роскомнадзор не отговори на искане за коментар.

Очи на - и под - улиците 

През 2017-18 година управляващите в Москва пуснаха улични камери, задействани с технология за различаване на лица.

По време на пандемията от COVID-19 управляващите по този начин съумяха да проследят и глобят тези, които нарушават блокадите.

Ведомости съобщи през 2020 година, че учебните заведения ще получат камери, свързани със система за лицево различаване, наречена " Оруел ", на името на английския публицист на антиутопичния роман " 1984 " с неговия всевиждащ воин " Големия брат ".

Когато през 2021 година избухнаха митинги против лишаването от независимост на опозиционния водач Алексей Навални, системата беше употребена за намиране и задържане на присъстващите на демонстрации, от време на време седмици по-късно. След като Путин разгласи частична готовност за Украйна предходната година, това явно е помогнало на управляващите да заловят лицата, които заобикалят военна работа.

Мъж, който бе спрян в московското метро, откакто не се съобрази с апел за готовност, сподели, че полицията му е споделила, че системата за лицево различаване го е проследила, съгласно брачната половинка му, която приказва с АП при изискване за анонимност, тъй като се опасява от възмездие.

През 2022 година " съветските управляващи разшириха контрола си върху биометричните данни на хората, в това число посредством събиране на такива данни от банки и потребление на технология за различаване на лица за наблюдаване и гонене на деятели ", заяви " Хюман Райтс Уоч "  тази година.

Максимова, активистката, която неведнъж бива спирана в метрото, заведе дело, оспорвайки задържанията, само че загуби. Властите настояват, че защото е имала предходни арести, полицията е имала право да я задържи за " сигнален диалог " - в който чиновниците изясняват " моралните и законови отговорности " на жителите.

Максимова споделя, че чиновниците са отказали да обяснят за какво тя е в техните бази данни за наблюдаване, наричайки това държавна загадка. Тя и юристът й апелират решението на съда.

В Москва има 250 000 камери за наблюдаване със софтуера - на входовете на жилищни здания, в публичния превоз и по улиците, сподели Дарбинян. Подобни системи има в Санкт Петербург и други огромни градове, като Новосибирск и Казан, сподели той.

Той счита, че управляващите желаят да изградят " мрежа от камери из цялата страна. Звучи като обезсърчаваща задача, само че има благоприятни условия и средства за осъществяването й. "

" Тотално цифрово наблюдения "  

Усилията на Русия постоянно водят до съпоставения с Китай, където управляващите употребяват цифрово наблюдаване в голям мащаб. Китайските градове са покрити с милиони камери, които разпознават лица, форми на тялото и по какъв начин хората вървят, с цел да ги разпознават. " Чувствителните " хора се наблюдават рутинно или посредством камери, или посредством техните мобилни телефони, имейли и сметки в обществените медии, с цел да се задуши всяко противоречие.

Кремъл наподобява желае да следва сходен път. През ноември Путин подреди на държавното управление да сътвори онлайн указател на тези, които дават отговор на изискванията за военна работа, откакто напъните за активизиране на 300 000 мъже да се бият в Украйна разкриха, че регистрите за набор са в безпорядък.

Регистърът, който е обещан да бъде подготвен до есента, ще събира всички типове данни, " от амбулаторни клиники до съдилища, до данъчни служби и изборни комисии ", сподели политическият анализатор Татяна Становая в коментар за Фондацията Карнеги за интернационален мир.

Това ще разреши на управляващите да връчват планове на призовки по електронен път посредством държавен уеб страница, употребен за кандидатстване за публични документи, като паспорти или документи. След като призовка се появи онлайн, получателите не могат да изоставен Русия. Други ограничавания - като лишаване на шофьорска брошура или възбрана за покупка и продажба на имущество - се постановат, в случай че не се съобразят с призовката в границите на 20 дни, без значение дали са я видели или не.

Становая счита, че тези ограничавания могат да се разпространят и в други аспекти на съветския живот, като държавното управление " построява държавна система на тотално цифрово наблюдаване, насила и наказване ". Закон от декември задължава таксиметровите компании да споделят базите си данни с организацията правоприемник на съветската КГБ, давайки й достъп до датите, дестинациите и заплащанията на пътуващите.

" Кибер Гулаг, за който се приказва интензивно по време на пандемията, в този момент придобива действителната си форма ".
 Снимка 619679
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР