Екатерина Дафовска е единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове.

...
Екатерина Дафовска е единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове.
Коментари Харесай

Екатерина Дафовска: По-добре олимпийците ни, ако постигнат успехи, да откажат снимки с политици

Екатерина Дафовска е единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове. Тя завоюва златния орден в биатлона на Олимпийските игри в Нагано през 1998 година, като и до момента този златен орден е единствен за България от зимни Олимпийски игри. Освен това Дафовска има 2 бронзови медала от международни шампионати (Антхолц 1995 и Осърбле 1997), европейска шампионка (Минск 2004). Чепеларката е Спортист №1 на България и на Балканите за 1998 година От 12 години е президент на БФ по биатлон.
" Трудно е, доста е мъчно в елитния спорт. Но беше мъчно и преди. Трудно е и в този момент. Надявам се състезателите ни да покажат най-хубавото от себе си. Ако го създадат, ще бъда удовлетворена, а и самите те желая да бъдат удовлетворени от представянето си. Мисля, че 2 цялостни тима от по четири момчета и девойки – общо 8 квоти, по никакъв начин не е малко. Имаме напредък и той се вижда. Самият развой по разпределяне на квотите беше дълъг и сложен, тъй като трябваше нашите момчета и девойки да държат едно непрекъснато равнище на процедура в последните два сезона и половина. Ковид също пообърка ситуацията и вместо да се гледат резултатите от последните два сезона, станаха два сезона и половина.
Справяме се с доста предпочитание и хъс макар нашите неразбории към министерства, министри, които се сменят и така нататък За 12 години, откогато съм отпред на федерацията, по този начин и не видях същински състезателен човек, а не сложено политическо лице. Изключвам Весела Лечева, с която може да се схванеш като състезател, професор Дашева, която е вряла и кипяла в спорта – с такива хора сядаш и приказваш, и те те схващат. Ние с тях си приказваме на един език. А на други, които не са обличали спортен екип или не са се събличали по физическо в учебно заведение, започваш да им обясняваш от нулата кой е твоят спорт, какво се случва и до момента в който пристигна време да работим, той си замине ", счита Катя Дафовска и продължава: " Имам очаквания и упования от министър Радостин Василев и ще се въоръжа с огромно самообладание. Но до момента в който не престават да държат или да назначават на виновни постове хора, които се издигат по неразбираеми – на мен пределно ясни, аргументи, за мен това е поддръжка тъкмо този метод на издигане на калинките в дирекции, министерства и така нататък
Огорчена и разочарована съм. Моля се единствено нека не останем излъгани от всичките обещания за промени съответно в спорта, тъй като приказваме по тази тематика. Първо желая да видя дали обещанията ще станат действителност и дали ще вдигнат бюджета на Министерството на спорта. Защото в последна сметка министърът на спорта може да има положителни стремежи, само че да няма пари и да си останем на същото състояние. 12 години виждам единствено едно прекачване на едни и същи пари от летни на зимни спортове – според кои са Олимпийските игри, летните или зимните. Когато има Лятна Олимпиада – дават се пари на летните спортове, след това като мине – се орязват. Сега обаче се случи по този начин, че след Токио предишното лято, 5-6 месеца по-късно идва и Зимната Олимпиада. И ние си останахме с орязаните пари. Нашият бюджет за 2021 година беше 970 000 лв., а забележете – в предолимпийската година преди Пьонгчанг 2018 е бил със 150 000 лв. повече – някъде малко над 1 100 000 лв.. Добре, че в този момент бяха отпуснати тези 80 000 лв., за които стана въпрос, само че ги получихме няколко дни преди Коледа и лагерът на процедура към този момент беше пропаднал. Може ли някой да ми каже за 4 години какъв брой пъти е поскъпнало всичко, във всички сфери на всекидневието, а ние сме с по-малко пари?!
Аз съм споделила, че до момента в който не осигуря естествени условия за състезателите, няма да се спра. После ме питат за какво мърморя, че не стигат пари. Да имаш извоювани квоти за Олимпийски игри и вместо да има поддръжка, да има куп спънки да заминеш умерено за самата Олимпиада... А не да се чудиш ще имаш ли лагер и то значим лагер, или не. Искам да предложа на всички зимни спортисти, в случай че реализиран резултати в този момент в Пекин, да откажат да се снимат с министри! Просто да откажат фотосите ", съобщи пред Дафовска.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР