ЕК трябва да подкрепи България за директен внос на газ

...
ЕК трябва да подкрепи България за директен внос на газ
Коментари Харесай

Румен Петков: ЕК трябва да подкрепи България за директен внос на газ от Русия

ЕК би трябвало да поддържа България за пряк импорт на газ от Русия. Това е решение, което визира редица страни от Стария континент и ни прави самостоятелни от Турция, която се приготвя да внася съветски газ и да го продава на свои цени към европейските страни, измежду които и нашата. Това съобщи в ефира на „ Нова телевизия “ ръководителят на АБВ Румен Петков. Той още веднъж уточни, че България има потребност от построяването на АЕЦ „ Белене “.

По думите му обаче макар относителния политически консенсус, не всички политически сили са дейни по въпроса, а обезпечаването на газова самостоятелност за страната ни за в този момент е оставено напълно на назад във времето. „ Обезпокоен съм да вземем за пример от обстоятелството, че във визията на Българска социалистическа партия няма една дума за „ Белене “, няма една дума за нуклеарната ни енергетика, нещо, което обаче е доста ясно дефинирано в Доклада за националната ни сигурност, който държавното управление внесе в петък в Народното събрание.

Трябва да е ясно, че Българска социалистическа партия спря построяването на АЕЦ „ Белене “ през 2009 година, а Борисов продължи тази политика. Сега, за благополучие, в Народно събрание има доста необятен консенсус по отношение на нуждата от градежа на тази централа. За страдание обаче, никой към момента не приказва за нуждата да се борим за директна доставка на газ от Русия към България и към този момент е ясно, че ние ще купуваме съветска газ от Турция. Това съгласно нас от АБВ е национално изменничество. И още нещо. Ако приказваме за европейска взаимност, то Европа би трябвало да поддържа плана по най-категоричния метод, тъй като той визира България, Австрия, Унгария, Италия.

И отново запитвам, за какво ние, българите ще плащаме съветската газ на Турция? Това е парадокс и когато ние от АБВ предупреждавахме, че това е един неприятен за стопанската система ни, и за бита, и за всеки обособен жител резултат, тогава отново се вършиха внушения от вида: „ Тук съветски ползи ли има “? Не, това са български ползи, които би трябвало да бъдат предпазени с всички принадлежности, включително и с напън върху Европейска комисия, която да ни поддържа и да имаме директна доставка на газ от Русия за Европа “.

Петков бе свикан за коментар и във връзка с рецесията в съдружното ръководство. „ Тази политическа непоносимост, която „ Обединените патриоти” показват между тях, надалеч надвишава опозиционни мнения и офанзиви. Всичко това към този момент се хвърля на гърба на министър-председателя и аз мисля, че министър председателят Борисов няма да може да издържи доста на това напрежение “, заключи той.

Председателят на АБВ съобщи още, че към този момент има развиване по препоръчаните от партията на 17.07.2018 година 10 ограничения за справяне с демографската рецесия. По думите му към този момент има политически сили в Народното събрание, които са реагирали на предложенията на АБВ и са приели част от тях да залегнат в техните стратегии.

„ Тези наши оферти, за благополучие да вземем за пример, са намерили значително място във визията на Българска социалистическа партия. Впрочем, единственият логичен раздел от този техен документ е обвързван с демографската политика и тези 10 наши оферти. Но отново споделям, ние сме дали тези наши оферти на всички парламентарни групи, тъй като за нас политиката е въпрос на публичен ангажимент. Тя би трябвало да се прави пред очите на обществото, тъй като се прави за обществото. Затова ние не сме ревностни към това, че някой е взел една или друга наша концепция. Преди месеци един от министрите в този кабинет сподели, което му прави чест, с признателност към Ивайло Калфин, че не престават да организират неговата политика за доходите”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР