Ежедневно чуваме за различни хранителни вещества, които е важно да

...
Ежедневно чуваме за различни хранителни вещества, които е важно да
Коментари Харесай

Защо се нуждаем от ликопен всеки ден

Ежедневно чуваме за разнообразни хранителни субстанции, които е значимо да си набираме поради техните изгоди за организма и здравословното ни положение. Някои от тях са по-популярни от други, а в този момент е време да научим малко повече за ликопена .
 Косопадът, неналичието на хранителни субстанции и по какъв начин да си ги набавим с яденето
Храните, с които да преборим косопада

Защото хубостта идва от вътрешната страна

Той е  каротиноиден пигмент , който придава цвета на алените плодове и зеленчуци като домати, любеница, капия, червен грейпфрут и други. Той е и мощен фитонутриент (съединение, което се открива в растенията) с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства . Ето и кои са главните изгоди от него.

Можем да го намерим в най-големи количества в свежите плодове и зеленчуци, като значимо предупреждение е, че с премахването на кожата и семките им, понижаваме и неговото количество.
 Снимка 480229

Антиоксидант

Ликопенът е един от най-мощните антиоксиданти, който можем да си набавим с растителна храна. Той пази ДНК-то, протеините и липидите от окисление, а клетките - от свободните радикали, които провокират тяхното стареене. Ефективно отстранява оксидативния стрес в организма.

Сърдечно здраве

Според разнообразни клинични проучвания потреблението на домати, които са най-богати на ликопен, има кардиопротективни изгоди. Те се показват най-много в контролиране на холестерола, цитокина и кръвния поток, както и на кръвното налягане в здравословни граници. 

Кожа

Знаем, че антиоксидантите като витамин С са значими за поддържането на здрав и лъчезарен тип на кожата. Учените обаче от дълго време са открили, че ликопенът и бета-каротинът са главните каротеноиди, намиращи се както в кожата, по този начин и в плазмата, което изяснява за какво те постоянно се употребяват в продуктите за грижа.

Ползите от ликопена идват точно от качеството му да се бори със свободните радикали и стареенето на клетките. Освен това той подобрява способността на тялото да се пази от слънцето, което също е зложелател на красивата и млада кожа. Но не трябва да му се доверяваме напълно, а още веднъж би трябвало да нанасяме слънцезащитен крем преди всяко излизане, предава.
 Снимка 561313

Очи

Добре знаем, че бета-каротинът е доста полезен за здравето на очите и за положителното зрение. Е, ликопенът е също толкоз ефикасен и не трябва да го подценяваме. Той потвърдено подкрепя зрението в по-напреднала възраст и защищава от възпаления.

Мозък

Според разнообразни проучвания ликопенът и други каротеноиди поддържат здравето на мозъка и пазят нервната система. Ликопенът работи стимулиращо на способността да учим и на паметта. Благодарение на антиоксидантните си свойства понижава оксидативния стрес в мозъчните тъкани. Неговите невропротективни свойства включват също подкрепяне на салдото на цитокини (протеини на имунната система).

Кости

Да, за тяхното положително здраве е належащо да одобряваме задоволителни количества калций и витамин D. Но и ликопенът има своите изгоди. Според разнообразни изследвания диетите с висока консумация на плодове и зеленчуци (особено богати на антиоксиданти) имат позитивен резултат върху минералния състав на костите.
 Човешката еволюция, мъдреците, спомагателните кости и по какъв начин се променяме в последните години
По-малко зъби и повече кости - новата микроеволюция

Промените не стопират

Специално постоянният банкет на ликопен води до нараснало общо минерално съдържание на костите и костна компактност, които са основни индикатори за здравето на костите. Ликопенът е изключително важен в интервалите на напредък и развиване, както и в преклонна възраст, когато потребностите са по-големи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР