Ежедневието ни е белязано от стрес почти непрекъснато. Той е

...
Ежедневието ни е белязано от стрес почти непрекъснато. Той е
Коментари Харесай

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Ежедневието ни е белязано от стрес съвсем непрестанно. Той е на всички места към нас – в работата, у дома, в връзките с околните или сътрудниците, от време на време даже самите ние си го предизвикваме неумишлено. Хроничният стрес има безчет отрицателни резултати върху здравето в дълготраен проект. Единият от тях е бърнаут синдромът, при който човек стартира да се усеща отпаднал, объркан, нестимулиран, потопен, гневен, наскърбен и мощно депресивен.

Това са единствено част от проявленията на бърнаут, които в доста случаи се следят при извънредно безсилие, изключително на работа, когато човек се стреми да оправдае упованията към него и да свърши дилемите си в точния момент и качествено.

Трудно е да се предпазим от напрежението, тъй като той е неделима част от деня на доста хора. Можем обаче да се научим по какъв начин да се оправяме с него, с цел да се предпазим от „ изгарянето “ на работа, каквото в превод значи терминът бърнаут (от англ. „ burnout “).

1. Научете се по какъв начин да презареждате.

Когато „ изхабите “ тотално батериите си ви е нужна нова сила. За задачата е нужно прелестно занятие, табиет, който да ви дава нови сили. Вдъхновението, контактът с приятни хора, спортът, релаксиращите практики биха могли да ви оказват помощ да разсеете натоварената си нервна система и да ѝ дадете опция да устои на напрежението.

2. Възползвайте се от обществените си придобивки и бонуси на работа.

Работодателят ви предлага ли ви безвъзмездна карта за спорт, йога занимания или обществени фирмени начинания, благотворителни действия или просто еднодневни тиймбилдинги? Ако е по този начин, възползвайте се от всичко това. Ще ви помогне да работите по-мотивирано, да се свържете по-качествено с сътрудниците си на прочувствено и професионално равнище, а това ще направи работата ви дружно по-лесна.

3. Бъдете екипен състезател.

Една от аргументите да се появи бърнаут синдромът е стремежът да вършиме всичко сами, да сте най-хубави, да покажете безотказни резултати, даже с цената на съня, времето и здравето си. Това напрежение все в миналото ще избие, ще ви връхлети в непредвиден миг и ще ви донесе неуспех, затова още по-голямо напрежение.

Работата в екип е по-добрият метод да се справите със напрежението и да избегнете бърнаута. Ако има опция, делегирайте някои от дилемите на свои сътрудници. Обсъждайте тактики дружно, искайте мнението им. Очаквайте същото и от тях. Така освен работата ще се случва по-лесно и качествено, само че и екипът ще се сплоти.

4. Определете целите.

Очертайте деликатно неотложните задания, които не търпят неуспех. Съсредоточете напъните си в посока на осъществяването им и краткотрайно оставете останалите задания на изчакване. Разберете, че не можете да вършите всичко вкупом и то еднообразно добре.

5. Спрете да отлагате.

Да приоритизирате уговорките си не значи да протакате и отлагате дилемите си за осъществяване. Мисълта, че на плещите ви лежат несвършени неща може да усили неведнъж напрежението, имайки поради и новите задания, които се появяват на хоризонта. Така бърнаутът ви е в забрадка вързан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР