[EIT] Европейският институт за иновации и технологии (EIT) ще инвестира

...
[EIT] Европейският институт за иновации и технологии (EIT) ще инвестира
Коментари Харесай

EIT ще подпомага европейски стартъпи в затруднено положение с 60 млн. евро

[EIT] Европейският институт за нововъведения и технологии (EIT) ще влага 60 млн. евро в започващи компании от Европейския съюз като изключителна мярка поради ковид. Организацията, която е публична част от Европейски Съюз, ще опита да подсигури съществуването на стартъпи от европейската екосистема, чиято активност е ударена поради световната пандемия. За помощ от EIT ще могат да аплайват и български компании.

Пред " Капитал " от института разясниха, че парите ще бъдат ориентирани към два вида компании: такива, които са били " несъразмерно ударени от рецесията, с липса на вложения и пресъхващи парични потоци " ; както и компании, които създават решения, съответно ориентирани към справяне с пандемията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Допълнителната поддръжка от института под формата на финанси, техническа поддръжка и връзки ще помогне на новаторските компании да се оправят с рецесията и да ускорят растежа си след нея ", разясняват още от EIT.

Качество и количество

EIT има осем подразделения, занимаващи се с: цифровизация, климатични промени, опазване на здравето, хранителни технологии, резистентен напредък, градска подвижност, произвеждане и сурови материали. В България има единствено един физически клон - Climate-KIC, който се занимава с технологии с устременост към климатичните промени.

Общата сума - 60 млн. евро, ще бъде разграничена сред тях след това, като от института прецизират, че няма предварителна спогодба каква част от бюджета ще отиде за планове към пандемията и каква - за потърпевши стартъпи.

Компаниите ще могат да получат до 500 хиляди евро помощ от EIT, като кандидатурите ще бъдат събирани от осемте звена до 31 май. След това централното звено на института ще реши кои от тях да получат помощ и каква, като крайният период за финалното решение за обособените компании ще бъде краят на юни.

Към момента процедурата към момента не е отворена, като съгласно пресцентъра на EIT съответните критерии за кандидатстване, да вземем за пример дали даден стартъп би трябвало да е изгубил съответен % от оборота си, ще се появят през идните дни на уеб страницата на институцията.

" Качеството на плановете ще бъде основният фактор при взимането на решения. Приоритетът на EIT е да подсигури, че най-тежко ударените новаторски планове и компании ще получат нужната поддръжка, с цел да продължат да създават и доставят решения за здравната и икономическата рецесия ", споделя още от EIT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР