Ехотерапията е медицинска интервенцията, която неоперативно топи фиброаденом на гърдата. Това

...
Ехотерапията е медицинска интервенцията, която неоперативно топи фиброаденом на гърдата. Това
Коментари Харесай

Експерти настояват ехотерапията да влезе в клиничните пътеки

Ехотерапията е здравна интервенцията, която неоперативно топи фиброаденом на гърдата. Това изясни водещият специалист по ендокринология доцент доктор Русанка Ковачева по време на конференция на тематика " Представяне на новаторска терапия за лекуване на незлокачествен израстък на гърдата ", проведена от Университетската болница по ендокринология у нас, предава news.bg 

Ковачева изясни преимуществата на метода. По думите ѝ  ехотерапията е новаторски, неинвазивен и щадящ организма способ за лекуване на незлокачествен израстък на гърдата. Методът употребява високоинтензивен фокусиран ултразвук, който се насочва към клетките на тумора. Ултразвуковите талази минават безпроблемно през кожата и основават огромна топлота, която изсушава белтъците в клетките на тумора и те " изсъхват ".

Вследствие на ехотерапията клетките се свиват до над 90% от първичния си размер. Ако един фиброаденом е с величина 2 сантиметра, той стартира да се свива и след 5 години възлите понижават размера си до над 80%, достигайки до няколко милиметра. Д-р Ковачева уточни още, че след свиването си, един фиброаденом не може да нараства повече. 

На конференцията стана ясно още, че България е пионер в използването на метода. За първи път у нас ехотерапията е приложена преди повече от 8 години. Методът е бил създаден във Франция и се е популяризирал извънредно бързо като в този момент се ползва по целия свят.

Според Ковачева методът е както доста щадящ и удобен за пациентите, по този начин и доста иновативен - той работи с най-новите достижения в света на медицината. В съпоставяне с други способи за лекуване на доброкачествения израстък на гърдата, ехотерапията дава неинвазивна опция на хирургичното лекуване.

По думите на Ковачева у нас хирургичното решение се ползва съвсем незабавно със самото диагностициране - в случай че се открие фиброаденом , пациентите незабавно се насочват към хирургично премахване, което нарушава качеството на живот на хората. В света имало и други способи, само че у нас те не били публикувани.

Според шефа на Университетската болница по ендокринология проф. Сабина Захариева самото научаване за израстък в гърдата, въпреки и незлокачествен, всява боязън у дамите и нарушава всекидневието им. За това трендовете в медицината са да се минава от инвазивни към неинвазивни процедури - от самото диагностициране до лекуването. Това осигурявало освен успокоение у пациентите, само че и им подсигурило по-добро качество на живот.

По думите на проф. Захариева ехотерапията е по едно и също време неинзвазивен и безвреден способ за лекуване на фиброаденом. Поради това методът би трябвало да се популяризира и да се употребява все по-често в България, тъй като все още единствено единични бройки са имало щастието да се възползват от него. За задачата у нас трябвало да се утвърди нова клинична пътека, която да бъде приета от Националната здравноосигурителна каса. Съществувала и опцията методът да влезе в друга клинична пътека, тъй като самото лекуване се осъществявало в еднодневна хоспитализация.  " Хоспотализираме една жена сутринта и до обяд тя може да бъде изписана и да си е у дома. По-добре от това не може да бъде ", изрично съобщи проф. Захариева. По думите ѝ би трябвало всички да имат достъп до този способ и той да бъде безвъзмезден.

Освен това стана ясно още, че методът е и доста перспективен - той може да се ползва и в региона на други патологии като злокачествените болести.  " Когато се натрупа по-голям опит методът може да се ползва и при дребните ранно открити форми на рак на гърдата, когато той не е в своята инвазивна фаза и няма лимфни метастази ", изясни още доктор Ковачева.

Според Ковачева следва занапред да се разширят сферите за използване на ехотерапията - методът може да се ползва при тумори на простатата, тумори на панкреаса и други. Самият способ в началото е бил прилаган за премахване на възли на паращитовидните жлези.

Самата процедура не продължава доста време. Времето е правопропорционално на размера на възела. Колкото по-голям е възела, толкоз повече време ще отнеме самата операция, изясни още Ковачева. В общи линии ехотерапията може да продължи от 20 минути до час и 30 минути.

Ехотерапията може да се ползва с анестезия или при будна упойка. Самото лекуване може да бъде еднократно, само че може и да се наложи процедурата да се повтори няколко пъти. Ако резултата не е задоволителен или фиброаденом ът е доста огромен, е допустимо пациентите да преминат няколко лечения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР