Egon Schiele (1890 ~ 1918) Когато нацистите идват на власт

...
Egon Schiele (1890 ~ 1918) Когато нацистите идват на власт
Коментари Харесай

Да ограничаваш артист е като да убиеш новородено ~ Егон ШИЛЕ

 Egon Schiele (1890 ~ 1918)

Когато нацистите идват на власт не разрешават творчеството на Егон Шиле, дружно с това на учителя му Густав Климт. И това е обикновено – тоталитарните режими не търпят свободния дух. Така е с всички велики създатели – геният се опълчва на канона, бездарието го величае.

Егон Шиле се счита за най-яркия представител на австрийския експресионизъм. Макар че напуща този свят единствено на 28 години, оставя творби с толкоз присъщ самостоятелен отпечатък, че е невероятно да се сбъркат с ничии други.

Започва образованието си в Института по изкуства и занаяти във Виена, само че усеща, че вместо да развива гения му, образователното заведение го лимитира. Решаваща за него като създател е срещата му с великия Густав Климт през 1907 година Климт, впечатлен от младия художник, даже разменя част от рисунките си за част от неговите. Двамата художници построяват извънредно тясна художествена и персонална връзка.

Акцентът върху голото женско тяло е сплотяващ в творбите им, само че разликите сред тях са основни. Докато Климт се концентрира върху чувствеността и образността на един отиващ си свят на лукс и аристократизъм, мотивацията на Шиле не е единствено в еротичното, а в измъчващия полов нагон, сразяващ всевъзможни табута.

И двамата творят във времето, в което психоанализата потегля по света, и за наблюдателното око не е по никакъв начин мъчно да открие тази връзка, изключително в творчеството на Шиле.

Вероятно под негово давление Егон взема решение да напусне Академията едвам на третата година от образованието си и основава Нова Арт Група, дружно със други свои недоволни състуденти.

Това е времето, когато с помощта на Климт, Шиле среща други светила – Едвард Мунк и Ван Гог, освен това на свои изложения.

Свободата, която получава след напускането на Академията, му дава опция напълно на воля да изследва най-интересните за него тематики, а точно човешката форма и човешката половост.

 Pair embracing, 1917

 Two Women

Това, несъмнено, му навлича значително проблеми. На обществеността в дребните обитаеми места, където избира да живее художникът, по никакъв начин не се харесва, че той наема млади девойки, с цел да театралничат за картините му. Освен това студиото му се трансформира в котило на млади нарушители.

Това води до ареста му през 1912 година с обвиняване в съблазняване на младо момиче. Полицията иззема повече от 100 негови рисунки, като назовава изкуството му порнографско.

В съда обвиняванията за обезчестяване отпадат, само че го признават за отговорен в излагане на показ на еротични рисунки тук-там, налични за деца.

В съда съдията демонстративно изгаря на пламъка на свещ една от „ непристойните “ му рисунки.

Шиле прекарва 24 дни в пандиза, като употребява това време да твори. Създава серия от 12 рисунки, изобразяващи тъгите му на това грозно място.

През 1915 подписва брак и макар експлоадирането на Първата международна война и активизирането му като писар (тъй като се слави с красивия си почерк), той не стопира да рисува. Творбите му демонстрират зрялост на актьор, който упражнява безспорен надзор над гения си.

Участва в 49-тата галерия на Сецесиона, където жъне нечуван триумф и се трансформира в издирван художник. Следват още доста изложения и артистични триумфи.

Но всичко това бива без време прекратено от Испанския грип, който през 1918 година стига и до Виена. Болестта отнася бременната му в шестия месец брачна половинка, а три дни по-късно и него. Той е едвам на 28 години. Тези последни три дни прекарва, скицирайки младата си жена.

Днес картините му се намират в галерии и частни сбирки на петте континента. Най-голямата сбирка с повече от 200 негови творби е събрана в Leopold museum във Виена.

 Self Portrait with Raised Bared Shoulder, 1912

Да ограничаваш актьор е престъпно закононарушение. Това е като да убиеш новородено.

Не отхвърлям, че съм направил рисунки и акварели с сексуален темперамент. Но те постоянно са творби на изкуството. Няма ли създатели, които да рисуват еротични картини?

Вярвам в безсмъртието на всички същества.

Всичко е мъртво, до момента в който не оживее.

Наблюдавам най-вече физическото придвижване на планините, водите, дърветата и цветята. Всичко на всички места прилича придвижванията на човешкото тяло, които са същите като импулсите на наслади и страдалчество в растенията.

Всички красиви и благородни качества са обединени в мен... Ще съм плод, който ще резервира безконечната жизнеспособност, даже след изгниването си. Колко ли велика би трябвало да е била насладата ви, с цел да ме родите?!

 Lovers, Self-Portrait With Wally, c.1914-1915

 Portrait of Wally, 1912

 Death and the Maiden, 1915-1916

 The Family, 1918


Girl with black hair, 1910

 Sitting girl, 1917

 Nude, 1917

 Seated woman with bent knee, 1917

 Reclining nude, 1910

 Lying Woman, 1917

 Two Women Embracing, 1915

 Self portrait grimacing, 1910

 Kneeling Girl, Resting on Both Elbows, 1917

 Self Portrait with Physalis, 1912

Картини: commons.wikimedia.org, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР