Египетско-френска мисия на Европейския институт по подводна археология (IEASM) откри

...
Египетско-френска мисия на Европейския институт по подводна археология (IEASM) откри
Коментари Харесай

Откриха древен кораб, пълен със съкровища, във водите до Египет СНИМКИ

Египетско-френска задача на Европейския институт по подводна археология (IEASM) откри древногръцки транспортен съд, потопен през епохата на Птолемеите (323 – 30 година пр.н.е.). Корабът е открит в Абукирския залив, покрай Александрия (Египет).

Тази находка е огромна необичайност. Кораби от подобен вид са открити едвам неотдавна от подводни археолози.

Франк Годио, президент на IEASM, споделя, че корабът е потопен, откакто върху него паднали огромни блокове от храма на Амон.

Самото оборудване било разрушено по време на прелом към II век пр.н.е. Годио и сътрудниците му считат, че древногръцкият транспортен съд е бил в канала, когато е станала злополуката.

The Egyptian-French archaeological mission of the European Institute of Underwater Archeology (IEASM), working in Alexandria, discovered the wreck of a warship from the Ptolemaic period, and the remains of a Greek funerary area dating back to the beginning of the fourth centuryBC
— Ministry of Tourism and Antiquities (@TourismandAntiq)

Същите блокове, които са потопили кораба, може да са му помогнали да се запази до наши дни. Водолазите, които са изследвали кораба, споделят, че блоковете са разрешили на кораба да остане на място на дъното на канала.

С течение на времето корабът се напълнил с глина и откриването му станало допустимо единствено с помощта на първообраз на сонар.

Пълен с глина и съкровища

В кораба водолазите разкрили доста съкровища. Амфори, златни статуетки и доста други. Въпреки това ваденето на трофеите от кораба ще бъде мъчно, тъй като те са „ зазидани “ в глина.

Експертите означават, че тази находка ще бъде включена в учебниците по история, защото потъналият античен град Тонис Хераклион също се намира в Абукирския залив.



Когато корабът потопен, гръцката цивилизация към момента имала огромно въздействие в Египет и дните на фараоните постепенно вървели към своя край.

Освен това находките на този вид кораби са извънредно редки, изключително през днешния ден. В момента единственият открит античен транспортен съд от този интервал е пуническият транспортен съд в Марсала, датиран към 235 година пр.н.е.

До откриването на това древногръцко корабокрушение елинистическите кораби от този вид и структура са били изцяло непознати за археолозите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР