Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси положи клетва пред парламента

...
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси положи клетва пред парламента
Коментари Харесай

Сиси положи клетва за трети мандат като президент на Египет

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси постави клетва пред Народното събрание за третия си мандат отпред на най-многолюдната арабска страна, съобщи Агенция Франс Прес.

Така Сиси, който е на власт към този момент 10 години, остава на поста до 2030 година Той завоюва президентските избори през декември с 89,6 % от гласовете против трима други претенденти, които са относително непознати за необятната общност.

Бивш шеф на армията и министър на защитата, Сиси провежда свалянето от власт на ислямиста Мохамед Морси през 2013 година, една година преди встъпването си в служба, след всеобщи национални митинги.

Предполага се, че новият му шестгодишен мандат, който стартира на 3 април, ще бъде последн според Конституцията.

Според фрагменти от церемонията по встъпване в служба, излъчени по държавната телевизия, Сиси е положил клетва пред членовете на Народното събрание, събрали се в парламентарната централа в новата административна столица, която той е построил на изток от Кайро.

Според локалните медии събитието е ознаменувало и откриването на новата столица.

Това встъпване в служба се случва на фона на тежка икономическа рецесия, характеризираща се с галопираща инфлация и дефицит на задгранична валута, който затруднява търговията.

През първото тримесечие на 2024 година Египет въпреки всичко се възползва от притока на няколко десетки милиарда $, в това число 35 милиарда $ от Обединените арабски емирства и удължение с 5 милиарда $ на първичния заем от Международния валутен фонд в размер на 3 милиарда $.

За поддръжниците на Сиси този приток на задгранична валута би трябвало да изправи стопанската система на крайници, само че наблюдаващите остават скептични във връзка с каквото и да е усъвършенстване без структурни промени, ориентирани към понижаване на присъединяване на страната и армията в стопанската система. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР