Египетският мау е сред най-красивите породи котки в света. Тя е

...
Египетският мау е сред най-красивите породи котки в света.
Тя е
Коментари Харесай

10 удивителни факта за Египетския мау

Египетският мау е измежду най-красивите породи котки в света.

Тя е извънредно грациозна и аристократична и има богата история.

Една антична египетска легенда споделя, че Богът на Слънцето Ра се преобразявал в петниста котка, с цел да победи великански дракон. Ето и 10 удивителни обстоятелството за Египетския мау.

1. Малко антична история

Тази котка обитавала земите на Древен Египет още преди 4000 години. Твърди се, че произходът на Египетския мау е от африканска пума. Тя е била измежду най-предпочитаните домашни любимци, тъй като умее да лови мишки, а също по този начин е добродушно животно.

2. Пазена от античните закони

Правилата на Древен Египет гласят, че в случай че човек с каляска прегази Египетски мау, незабавно се осъжда на гибел.

3. Съвременната порода

Преди към век стартира актуалната история на Египетския мау. Тогава селекционери от Италия, Швейцария и Франция вземат решение да създадат тази котка една от най-известните и елитни в света. Опитът им се оказва несполучлив, тъй като в Европа няма сходни котки. Основоположник на актуалната версия на Египетския мау е съветската княгиня Наталия Турбецкая, която живеела в Италия. Тя отпътувала до Кайро и взела котки непосредствено от улицата. Те поставили началото на цяла родословна линия.

 10 удивителни обстоятелството за Египетския мау

4. Изключителна необичайност

В наши дни Египетския мау се смята за извънредно рядка порода и по света има пръснати доста малко такива котки. Те могат да бъдат открити в Швейцария, Италия, Съединени американски щати и още няколко страни, които имат специфични развъдници на Египетски мау.

5. Скарабей на челото

Истинската представителка на тази порода има скарабей на челото, а също по този начин и „ грим на богинята Бастет “. Скарабеят е огромна писмен знак М изрисувана на челото и W към ушите, а гримът съставлява две дълги линии, очертаващи очите. Когато се яви на галерия, Египетският мау се прави оценка по тези качества.

6. Щастливата мау

Може да се разбере, че Египетската мау е щастлива, когато застане на задните си лапи и стартира да подскача като цирково куче.

7. Най-бързата домашна котка

Египетската мау е извънредно бърза котка. Тя може да развие скорост до 58 километра в час, също така има съвършен слух и чудесно зрение.

 10 удивителни обстоятелството за Египетския мау

8. Заедно в развъждането на потомците

Понякога мъжкият мау оказва помощ на женската при раждането, а след това стои неразделно до фамилията си, до момента в който дребните не пораснат.

9. Привързва се единствено към един

Интересен факт е, че Египетският мау нормално се привързва единствено към един човек в фамилията. Към останалите се отнася с неуважение и в множеството случаи ги заобикаля.

10. Малки дефекти

Тази котка обожава да се катери на високо, доста умна е и елементарно се научава да отваря чекмеджета и шкафове, без значение на каква височина са. Ако инцидентно скриете нейните играчки, е способна да прерови всичките ви движимости, до момента в който ги открие.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР