Египетските власти обявиха, че са открили останки от цял римски

...
Египетските власти обявиха, че са открили останки от цял римски
Коментари Харесай

Останки от римски град са открити в Луксор

Египетските управляващи оповестиха, че са разкрили остатъци от " цялостен римски град " в Луксор, заяви Агенция Франс Прес.

Останките са от II и III век. Намерени са на източния бряг на Нил, покрай храма в Луксор. Вече са разкрити металургични работилници с голям брой принадлежности и " римски медни и бронзови монети ", изясни Мостафа Уазири, общоприет секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет. Разкопките не престават.   
    
През 2021 година египетски археолози откриват " най-големия античен град в Египет ", датиращ отпреди повече от 3000 години, на западния бряг на Нил край Луксор, където се намират известните долини на царете и цариците. 

Египет разгласи в последно време няколко огромни находки, основно в некропола на Сакара, южно от Кайро, само че също и в Луксор, където е открита гробница на кралска брачна половинка от 18-та династия, тази на Ехнатон и Тутанкамон, датираща отпреди 3500 години.

За някои специалисти тези известия имат по-скоро политическо и икономическо значение, в сравнение с научно, тъй като страната, която е в сериозна икономическа рецесия, разчита на туризма, с цел да съживи финансите си, написа Българска телеграфна агенция. За да даде подтик на този бранш, който генерира повече от 10 % от Брутният вътрешен продукт, Кайро от месеци дава обещание скоро да бъде открит Големият египетски музей наоколо до платото Гиза. Очакваше се той да бъде открит предходната година, когато се навършват двеста години от разшифроването на Розетския камък от французина Жан-Франсоа Шамполион и 100 години от откриването на гробницата на фараона Тутанкамон.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР