Египетските учени откриха в черния александрийски саркофаг три повредени мумии,

...
Египетските учени откриха в черния александрийски саркофаг три повредени мумии,
Коментари Харесай

Три повредени мумии откриха в черния александрийски саркофаг

Египетските учени откриха в черния александрийски саркофаг три развалени мумии, съобщи „Йоум7“, базирайки се на началника на ръководството по въпроса на паметниците на древността на Египет Мустафа ал Вазири.

Breaking News: Alexandria sarcophagus opened https://t.co/0ghXBdQMHS#Egypt#Alexandria#Egyptology#Archaeology#AlexanderTheGreatpic.twitter.com/DY8gCBCGPl

— Luxor Times (@luxortimes) July 19, 2018

„Тези мумии нямат никаква връзка с кралските фамилии от птолемейския или римския интервал, тъй като по саркофага липсват съответните надписи“, изясни той. По думите му мумиите са се оказали мощно развалени от вода, просмукала се в саркофага през цепнатина. Тепърва следва учените да изяснят кой е бил заровен в саркофага.

Огромният саркофаг от черен гранит, с почти тегло сред 25-30 тона, бе открит при започване на юли при провеждането на строителни работи под постройка в град Александрия. На същото място на дълбочина от пет метра бяха открити 40-сантиметров откъс от скулптура на мъж от мрамор и някои други артефакти.

This unopened black granite sarcophagus was discovered this week in Egypt. It weighs many tons and is the largest sarcophagus to ever be unearthed in Alexandria. pic.twitter.com/Ese4JcoxYX

— Museum Archive (@TheHiddenWorId) July 16, 2018

Тайната на запечатания саркофаг породи клюки в египетските и европейските медии.

В Египет заговориха за „проклятието на фараона“ и за това, че саркофагът, най-вероятно, не е бил отворен до в този момент и разграбен поради някакво зло, което е затворено в него. Слуховете бяха подхранвани и от необичайния цвят на паметника, а също и от гигантските му размери (265 сантиметра дължина, 185 — височина и 165 — в ширина).

Inside Egypt’s Mysterious Sarcophagus: Mummies, Curse-Free So Far https://t.co/aeilCutK2P

— The New York Times (@nytimes) July 20, 2018

Западната преса пък направи съмнение, че саркофагът може да принадлежи на самия Александър Македонски, чийто гроб към момента не е открит.

Mystery Egypt sarcophagus found not to house Alexander the Great’s remains https://t.co/ovyPG6EVIApic.twitter.com/i0xNw2CBgY

— Reuters Top News (@Reuters) July 19, 2018

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР