Египетски археолози разочароваха надежди в Алекснадрия, че новооткрит древен саркофаг

...
Египетски археолози разочароваха надежди в Алекснадрия, че новооткрит древен саркофаг
Коментари Харесай

Отвориха саркофаг с надеждата, че съдържа останките на Александър Велики

Египетски археолози разочароваха очаквания в Алекснадрия, че новооткрит античен саркофаг може да съдържа останките на Александър Велики , вместо това са открити мумиите на хипотетично семейство от трима души, оповестява " Ройтерс ".

Египетското министерство на антиките показа фотоси на служащи, които се готвят да отворят саркофаг от черен гранит, открит в региона на Сиди Габер , Александрия. Саркофагът, открит 20 дни по-рано е изработен от черен гранит с дължина към 265 метра и височина 185 см.

30-тонният саркофаг е открита на дълбочина 5 метра под повърхността на земята. Работници по нехайство откриват този към 2000-годишен саркофаг по време на строителството на жилищна постройка. Той е най-големият саркофаг, намиран в Александрия , което провокира редица спекулации и теории в локални и интернационалните медии , че може да е мястото, където е заровен античният поробител, който през 331 година прочие Хр. основава града, носещ към момента името му.

" Намерихме костите на трима души и наподобява е фамилно заравяне... За страдание мумиите не са в най-хубаво положение и остават единствено костите ", разяснява Мостафа Вазири, общоприет секретар на Върховния съвет по антиките.

Вазири добави, че някои от останките са се разпаднали, защото вода от близка постройка е изтекла в саркофага посредством дребна цепнатина от едната страна. Местоположението на останките на Александър Велики, умрял през 323 г.пр.Хр. във Вавилон, остава тайнственост.

Саркофагът в Александрия е последната от серия от забавни археологически находки тази година в Египет , които включват 4400-годишна гробница в Гиза и античен некропол в Миня, южно от Кайро.

Неизвестната гробница в Александрия евентуално не е принадлежала на никой различен значим държател в Птолемейски интервал (332 г.- 30 година прочие Хр.), Свързан с Александър Велики или римската ера, разяснява Вазири.

Отварянето на огромния запечатан саркофаг е придружено и със страхове в египетски медии, че може да отприщи хилядогодишно проклинание .

" Ние го отворихме и благодаря на Бога, светът не пропадна мрака . Аз бях първият, който погледна в саркофага с цялата си глава... и ето заставам тук пред вас... добре съм ", добавя Мостафа Вазири.

 Археолози в Египет откриха работилница за мумифициране от 2 500 година
Археолози в Египет откриха работилница за мумифициране от 2 500 година

Археолозите се надяват находката да разкрие повече за тайните на мумифицирането
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР