Египетската мау е не само древна порода, за която има

...
Египетската мау е не само древна порода, за която има
Коментари Харесай

Хранене на египетска мау

Египетската мау е освен антична порода, за която има сведения още от времето на фараоните, само че и елитна котка, което се отразява на метода на развъждане и хранене. Небалансираната и недобре подбрана диета може да има неподходящо влияние върху развиването и здравословното положение на хубавицата от Египет.

За стопани, които нямат ясна визия за храненето на тези прелестни създания, рекомендацията е да се доверят на предложенията за фабрично създадени храни, само че наложително от премиум или супер премиум клас, които ще отговорят на условията на породистата котка.

Независимо дали изборът е върху подготвена или приготвена в домашни условия храна, тя би трябвало да дава отговор на някои наложителни условия:

- Превес в наличието на месо - термично обработено пилешко, говеждо или заешко месо;

- Поне един път в седмицата би трябвало да се дава риба;

- В хранителната диета да участват един път седмично яйца;

- Млечните артикули е добре да бъдат показани от извара, мляко и заквасена сметана;

- Зеленчуците би трябвало да участват като добавка към месото;

- Зърнените храни могат да се оферират в лимитирано количество и без подправки;

- Ако животното се храни с домашно приготвена храна, е нужно да се прибавят минерали витамини в количества по рекомендация на ветеринар;

- Прясната вода би трябвало да участва постоянно и да е в свободен достъп на котката непрекъснато.

 Египетска Мау

Режимът на хранене на египетската мау не се разграничава значително от този на други породи. Малките котета се хранят 4 пъти на ден с дребни порции, а подрастващите - 3 пъти дневно. Размерът на порцията се пресмята въз основата на 200 грама храна на кг тегло, което значи, че дребните котенца не трябва да получават повече от 400 грама храна на ден.

Диетата на възрастният домакински любим от породата египетска мау се свежда до двукратно хранене на ден. Общото тегло на порциите храна не трябва да надвишава 450 грама дневно.

Ако се употребява хранене със специфични фуражи, на опаковката му е посочено оптималното количество и то би трябвало да се съблюдава прецизно, тъй като египетската котка е склонна към преяждане и наддаване на тегло, което е нездравословно, в случай че писаната не се движи доста и не е изключително дейна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР