Египет отхвърли предложението на Израел за по-голям израелски надзор над

...
Египет отхвърли предложението на Израел за по-голям израелски надзор над
Коментари Харесай

Египет отказва да даде на Израел контрола върху буферна зона в Газа

Египет отхвърли предлагането на Израел за по-голям израелски контрол над буферната зона на границата сред Египет и Газа и дава приоритет на напъните за реализиране на преустановяване на огъня, преди да стартира работа по следвоенни съглашения , споделиха трима египетски източника по сигурността, представени от Ройтерс.

Египет споделя 13 км граница с Газа, която е единствената граница на палестинския крайбрежен анклав, който не се управлява директно от Израел. Заедно с Катар, Египет също играе водеща роля в договарянията за реализиране на ново преустановяване на огъня в Газа и обезпечаване на договорка за освобождението на израелските заложници, държани от Хамас.

Египетските източници споделиха, че по време на тези диалози Израел се е обърнал към Египет за обезпечаване на така наречен Филаделфийски кулоар, тясна буферна зона по границата, като част от израелските проекти за попречване на бъдещи офанзиви.

Настоящият спор стартира на 7 октомври, когато Хамас извърши навлизане, по време на което Израел сподели, че 1200 души са били убити и са били взети към 240 заложници.

Израел отвърна с атака, която умъртви повече от 23 000 души, съгласно публични лица в Газа, и прогони множеството от 2,3 милиона души на територията от домовете им.

Израелски чиновник, поискал анонимност, сподели, че взаимният мониторинг на Филаделфийския кулоар с Египет е измежду въпросите, които са били разисквани от страните .

Попитан дали Египет е отказал, израелският чиновник сподели: " Не знам за това ".

Свързаната с страната египетска медия Al Qahera News цитира неизвестен източник в понеделник, който споделя, че последните известия за планувано съдействие сред Египет и Израел по коридора са погрешни.

Ръководителят на Държавната осведомителна работа на Египет не отговори на искане за коментар.

Египетските източници споделиха, че израелските чиновници не са обсъждали контрола на коридора по време на актуалните договаряния за преустановяване на огъня, а вместо това са поискали да вземат участие в наблюдението на региона, в това число посредством шерване на потреблението на новата технология за наблюдаване, която Израел ще обезпечи.

Египетските договарящи отхвърлили концепцията, само че Египет укрепил физическите бариери от своята страна на границата, споделиха източниците.

Египет дава приоритет на постигането на ново съглашение за преустановяване на огъня като нужната основа за полемиките за следвоенната Газа, в това число обезпечаването на коридора, прибавиха източниците.

Египетският външен министър Самех Шукри сподели във вторник, че целите за Газа са преустановяване на огъня, доставка на помощ и попречване на разселването на жителите на Газа в Египет .

Израел контролираше Филаделфийския кулоар до 2005 година, когато приключи окупацията на линията Газа. Хамас пое контрола над Газа през 2007 година В края на предишния месец израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел се стреми да си възвърне контрола върху коридора, под който палестинците от дълго време прокарват подземни тунели.

Броят на тунелите стартира да се усилва през 2008 година, защото палестински контрабандисти и бойци ги използваха, с цел да избегнат икономическата обсада на Израел и да внесат оръжия в анклава. Но една египетска военна акция, която стартира през 2013 година, съумя да унищожи множеството от тях, настояват палестински източници.

" Египет даде ясно да се разбере, че е затворил всички тунели от своята страна на границата, само че Израел към момента не е в положение да поеме или разбере, че това, което са видели в Газа, може да е напълно локално произвеждане или разработка ", сподели Ашраф Абу ел-Хул, основен редактор от египетския държавен вестник " Ал-Ахрам " и експерт по палестински въпроси.

Абу ел-Хул сподели, че Израел може дейно да управлява граничната буферна зона отдалеко посредством огневата си мощност, без да е належащо да поема директен надзор.
 Израел желае контрола на границата сред Газа и Египет
Израел желае контрола на границата сред Газа и Египет

Нетаняху повтори, че войната ще бъде продължителна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР