Египет е изготвил проект на споразумение за прекратяване на сраженията

...
Египет е изготвил проект на споразумение за прекратяване на сраженията
Коментари Харесай

Египет предлага споразумение за прекратяване на войната в Газа

Египет е изготвил план на съглашение за преустановяване на сраженията сред Израел и " Хамас " и освобождение на още заложници, държани от палестинската ислямистка формация, съобщи ДПА, като се базира на районна телевизионна мрежа.

Инициативата, която планува три обособени стадия е била показана на диалозите, извършени по-рано тази седмица в Кайро сред египетски представители и екип на " Хамас ", съгласно информацията на саудитската телевизия " Ашарк нюз ", която се базира на източници, осведомени с диалозите.

Според известията първата фаза включва помирение за минимум две седмици, по време на което се планува " Хамас " да освободи 40 израелски заложници - дами, деца, както и заболели възрастни хора, допълват източниците, а в подмяна Израел да освободи от пандизите си 120 палестинци от същите групи. Тази фаза планува също преустановяване на военните дейности за посочения период и обезпечавана на достъп на филантропичната помощ в линията Газа.

Втората фаза предлага палестински договаряния с посредничеството на Египет, за преустановяване на вътрешнопалестинското " разделяне " и основаване на палестинско технократско държавно управление, което да ръководи Газа и Западния бряг, съгласно плана.

Третият и финален стадий съгласно известието планува цялостно преустановяване на огъня и " всеобхватна " договорка за освобождение на всички израелски военни, арестувани от " Хамас " и други палестински фракции, в подмяна на палестински пандизчии в Израел. Този стадий включва и евакуиране на Израел от линията Газа, като в същото време се разрешава на разселените поданици на Газа да се завърнат в предходните си жилища в анклава.

Предложението ще бъде разисквано от политическото бюро на " Хамас " в Катар, оповестява малкия екран. До момента няма коментар нито от Египет, нито от групировката, която е категоризирана като терористична от Израел, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

По-рано тази седмица делегация на " Хамас ", водена от нейния началник Исмаил Хания, посети Кайро за диалози с египетски представители. Миналия месец Катар и Египет помогнаха да се реализира краткотрайно помирение сред Израел и " Хамас ", което улесни и размяната на заложници против пандизчии, напомня ДПА.

Египет стана първата арабска страна, подписала кротичък контракт с Израел през 1979 година и е посредничил в предходни спорове сред палестинците и Израел.

 

Междувременно делегация на палестинската военна формация " Ислямски джихад " дойде в Египет, с цел да се включи в договаряния за войната в Газа, съобщи ДПА, като се базира на египетската телевизия " Ал Кахера нюз ". Начело да делегацията е генералният секретар на придвижването Зиад ал Нахала, който Съединени американски щати оповестиха за терорист през 2014 година

" Ислямски джихад " е съдружник на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " и взе участие в нападението против Южен Израел на 7 октомври, отбелязва ДПА. Ръководителят на " Хамас " Исмаил Хания посети Египет в сряда.

 

В същото време израелската войска разгласи, че ускорява интервенциите си против " Хамас " в южната част на обсадената линия Газа. Междувременно Съединени американски щати приканиха Израел да направи повече за отбрана на популацията, застрашено от апетит, съобщи Франс прес.

" Войната ще бъде продължителна ", предизвести израелският министър председател Бенямин Нетаняху своето държавно управление, отдавайки респект на 153-мата бойци, починали от началото на сухопътната атака в Газа на 27 октомври. " Плащаме доста висока цена за войната, само че нямаме различен избор, с изключение на да продължим да се сражаваме ", добави той.

След сраженията, които предизвикаха големи опустошения в северната част на палестинската територия, армията изясни, че в този момент концентрира главните си интервенции в търсене на водачи на " Хамас " в град Хан Юнис в южната част, където са се стекли огромен брой цивилни, избягали от войната на север.

Днес град Витлеем на окупирания Западен бряг, където съгласно християнската традиция е родното място на Исус Христос, се приготвяше за мрачна Коледа, зарязан от вярващите, отбелязва Агенция Франс Прес. В същото време бомбардировките в Газа не престават с цялостна мощ.

Предвид тежките жертви измежду палестинското спокойно население Съединени американски щати, които са по традиция съдружник на Израел, все по-често упорстват за прекосяване към по-целенасочени интервенции във войната против " Хамас ", почнала на 7 октомври след невиждано нахлуване на територията на еврейската страна, осъществено от ислямисткото придвижване. В отговор Израел даде обещание да " унищожи " " Хамас ", който е на власт в Газа от 2007 година насам, като обстрелва територията, която е под цялостна блокада от 9 октомври.

Според Белия дом по време на телефонен диалог с Бенямин Нетаняху през вчерашния ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е " подчертал решаващата нужда от отбрана на цивилното население ".

Доклад на следеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето оповестява, че при тези интервенции са починали 20 424 души, доста от които дами, младежи и деца.

След град Газа " ние се обръщаме на юг и концентрираме главните си интервенции върху друга цитадела на " Хамас " - Хан Юнис ", изясни представителят на армията Джонатан Конрикус, като добави, че боевете на север " ще продължат, може би с по-малка активност ".

Израелската войска заяви, че през миналото денонощие са били изумени към 200 цели. В северната част на Газа бойците са разкрили " оръжеен склад в непосредствена непосредственост до учебни заведения, джамия и медицински център ", който е съдържал " пояси с експлозиви, пригодени за деца, десетки миметни и стотици други снаряди, както и разследващи материали ", съгласно армията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР