Ефремов няколко пъти е опитвал да се оттегли армията. В

...
Ефремов няколко пъти е опитвал да се оттегли армията. В
Коментари Харесай

Бивш руски офицер призна: Не знаехме за плановете на Путин, руски полковници измъчваха украински затворници

Ефремов няколко пъти е опитвал да се отдръпна армията. В последна сметка е уволнен поради отхвърли му да се върне на фронта. Малко откакто съветският президент Владимир Путин афишира частичната военна готовност, Ефремов бяга от родината си. 

 

Ефремов е изпратен в Крим на 10 февруари. По това време е шеф на отдел за разминиране на 42-ра мотострелкова дивизия, нормално основан в Чечня. Той и хората му са изпратени да вземат участие във " военни учения ".

 

" По това време никой не вярваше, че ще има война. Всички смятаха, че това е единствено обучение. Сигурен съм, че даже висшите офицери не знаеха ", споделя пред BBC някогашният съветски боен. 

В рамките на няколко дни признакът Z се появява върху военното съоръжение и униформите на бойците. Ефремов твърди, че не е желал да има нищо общо с това.

" Реших да се откажа. Отидох при моя пълководец и му обясних позицията си. Той ме заведе при един старши офицер, който ме назова изменник и страхливец. Оставих оръжието си, качих се в такси и потеглих. Исках да се върна в базата си в Чечня и публично да подам оставка. Тогава моите приятели ми се обадиха с предизвестие. Един полковник беше заречен да ме хвърли в пандиза до 10 години за дезертиране и беше алармирал полицията ", споделя някогашният боен. 

В последна сметка Ефремов се връща и се причислява към хората си. Поставен е краткотрайно отпред на стрелков взвод. На 27 февруари, три дни след съветската инвазия, той и хората му получават заповед да се придвижат на север от окупирания Крим и потеглят към Мелитопол. Следващите 10 дни прекарват на летище, което към този момент е завладяно от съветските войски. Ефремов разказва грабежи, на които е станал очевидец. 

" Войниците и офицерите сграбчиха всичко, което можеха. Катериха се по самолетите и минаха през всички здания. Един боец отнесе косачка. Кофи, брадви, колела - натъпкаха всичко това в камионите си ", споделя Ефремов. 

В продължение на месец и половина той и осем бойци под негово командване охраняват съветска артилерийска част там. След това групата на Константин Ефремов се мести в Билмак, североизточно от Мелитопол, с цел да охранява нещо, което той разказва като " щаб на логистиката ". Там той споделя, че е бил очевидец на разпити и малтретиране на украински пандизчии и страховити практики от страна на управлението там.

" Единият си призна, че е снайперист. Като чу това, съветският полковник полудя, удари го, смъкна панталона на украинеца и го попита дали е женен. Каза да. " Тогава някой да ми донесе парцал. Ще те превърнем в момиче и ще изпратим видеото на жена ти ", сподели полковникът ", спомня си Ефремов.

Ефремов разказва по какъв начин полковникът е заповядал на украинците да не се дава естествена храна - единствено вода и бисквити. Войниците подхвърляли скрито сено на пандизчиите, с цел да не спят на голата земя. Много от бойците не са одобрявали зверствата.

Ефремов в последна сметка се връща в Чечня. В края на май написва молба за овакантяване на армията, само че среща закани от офицери. 

" Офицери, които не са прекарали и ден в Украйна, ми споделяха, че съм страхливец и изменник. Не ми разрешиха да подам оставка. Бях уволнен ". 

Обвиняват го, че е избягал от отговорностите си и е пренебрегнал заповедта да се върне в Украйна. Определя се като " съществено нарушаване на дисциплината ". 

" След 10 години работа бях жигосан като изменник, беглец, единствено тъй като не желаех да умъртвявам хора “, споделя той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР