Ефирност, лекота, изключително нежна структура на крилата и ненадмината красота

...
Ефирност, лекота, изключително нежна структура на крилата и ненадмината красота
Коментари Харесай

Нощни пеперуди

Ефирност, лекост, извънредно нежна конструкция на крилата и ненадмината хубост в багрите и шарките са все характерности на пеперудите. Тези създания са по този начин красиви, че природата е решила да ни заобикалят освен денем, само че и нощем и ни е дала в подарък нощната пеперуда. Стремежът към светлината, която я притегля като магнит, е още едно от нейните чудни качества.

Нощните сестри на дневните хубавици са обгърнати в мистичност, може би и поради шарката на крилата, която имат някои човеци, наподобяваща всевиждащо око. Разнообразието им е огромно, човек се губи измежду него, само че това е част от очарованието им. Какво знаем или не знаем още за нощните пеперуди?

История на нощната пеперуда

Нощните пеперуди имат научно наименование Heterocera и са парафилетична група, принадлежаща на разред Lepidoptera - Пеперуди. Наброяват към 20 хиляди типа и са най-голямото семейство в разреда на пеперудите. Описани са единствено към 1000 от тях, като има и още голямо число неописани. Те съставляват към 80 % от общия брой на типовете в разреда.

Нощните, за разлика от дневните пеперуди, не образуват монофилетична група и по тази причина опитите да се групират суперсемействата на Lepidoptera в естествени групи, се провалят.

Правилата за разграничение на дневни и нощни пеперуди не са добре открити, само че има един доста добър водещ принцип, че дневните имат тънки антени и дребни топчета в края им. Антените на нощните са пера, без топче в края. Наименованията са клубни антени при дневните и разнородни антени при нощните пеперуди.

Нощните пеперуди са се развили доста преди дневните, като са били открити вкаменелости на възраст от 190 милиона години.

Смята се, че и двата типа са еволюирали с цъфтящите растения, основно тъй като множеството модерни типове са хранят с такава растителна храна, както като възрастни, по този начин и в ларвения етап. Един от най-ранните типове нощни пеперуди са имали огромни крила, сходни на тези на ручейника, видно от изкопаемите фрагменти.

Как наподобява нощната пеперуда?

Това насекомо се характеризира с две двойки крила, покрити с микроскопични, застъпващи се една друга люспи. Люспите са цветни, като някои са профилирани и извършват функционалност на отвори на отделителните жлези.

Като се съпоставят с дневните пеперуди, телата им са по-сбити, а окраската им не е толкоз ярка.

По размери нощните пеперуди варират мощно. Като се стартира от едрия тип атлас, чийто обсег на крилете е 30 сантиметра, а площта на крилете е 400 квадратни сантиметра, и се стигне до дребните микролиподоптери. При някои от тях крилцата им са към 2 милиметра, когато са разперени. Най-голямата постоянно е бъркана с птица, когато лети, до момента в който най-малката е съвсем незабележима.

За нощните пеперуди е особено съществуването на хоботче, посредством което се хранят с нектар, само че зъбатият тип молец има челюсти и се храни с полени.

В цветово отношение доминира сивото до кафяво оцветяване с линии или петна по крилата, само че има и блестящо оцветени. Средната дължина на крилете на множеството типове е от 2 до 4, 5 сантиметра.

 Пеперуда през нощта

Както и при останалите пеперуди метаморфозата им е цялостна и минава през яйце, гъсеница, какавида, обгърната с пашкул, скрита в пролука или в земята и пеперуда.

Нощните пеперуди, сходно на дневните, не чуват. Но са доста чувствителни към придвижването и могат да уловят всяка осцилация.

Вкусовите им рецептори се намират на задните крайници, с които ревизират дали листото е уместно за снасяне на яйца и хранене на гъсеницата, която ще се появи.

Тъй като нямат бели дробове, те дишат с коремни отвори, а въздухът минава през система от дребни тръби. Обменът на газове с тъканите става през стените на тръбичките. Този вид дихателна система е присъща за всички насекоми.

Съществува сексуален диморфизъм при нощните пеперуди, женските са по-едри от мъжките и живеят по-дълго. Продължителността на живота им също е варираща, според от типа.

Нощните пеперуди, както всички инсекти, имат комплицирани очи. Двете им фасетни очи са с по 15 фоторецептора. Зрението им е доста положително обаче единствено на разстояние до 4 метра. На по-далечни дистанции те виждат размазано. На зрението си обаче разчитат за намиране на колегата си, както и на цветя, от които се хранят. Ултравиолетовият набор е във опциите им в необятна гама.

Когато си почиват, възрастните човеци на нощните пеперуди слагат крилата си над тялото в поза, която прилича покрива на къща

Видове нощни пеперуди

Нощните пеперуди съставляват такова голямо многообразие, че образуват обособени фамилии. Ето най-често срещаните или най-известните типове нощни пеперуди, които се срещат в България.

Семейство Sphingidae - Вечерници - пеперудите от това семейство имат солидни тела, издължени задни крила и дълго хоботче. Някои от тях могат да пият нектар от цветовете, без да кацат на тях. Повечето типове летят вечер или през нощта, въпреки че има и дневни сред тях. Видовото многообразие е показано от 27 типа нощни пеперуди.

Семейство Tortricidae - Листозавивички - тези пеперуди не са едри и се познават по ъгловатите си предни крила. Гъсениците на доста от тях си вършат укритие, като завиват листа на растенията на тръбичка, оттова и името им. Те са най-вече нощни. У нас от тях има 269 типа.

Семейство Geometridae - Педомерки - ларвите на тези пеперуди нямат крачета върху част от корема и пълзят като повдигат и огъват част от тялото си и този метод на придвижване дава названието им. Пеперудите имат необятни крила с маскировъчна багра и летят по здрач. Повечето са селскостопански вредители, на които женските не могат да летят.

Семейство Arctiidae - Меча пеперуда - този тип има дебело тяло, което е гъсто окосмено и дава името на типа. Крилата им са пъстри. Те са както нощни, по този начин и дневни пеперуди. У нас са показани от 53 типа.

Семейство Saturniidae - Нощно пауново око - това е най-известната нощна пеперуда у нас. Тя е и най-едрата европейска пеперуда с обсег на крилете 100-150 милиметра. Типично нощна пеперуда, при която мъжката е по-голяма от женската.

 Кацнала нощна пеперуда Снимка: Dfpost/pixabay.com

Семейство Noctuidae - Нощенки - тези пеперуди са приблизително огромни и доста публикувани. Те са най-голямото семейство нощни пеперуди, у нас са цели 763 типа. Предните им крила са блестящо оцветени, с маскировъчна багра, а задните са едноцветни или с друга орнаментика от предните.

Хранене на нощната пеперуда

Някои от типовете нощни пеперуди се хранят с нектар, извличан от цветята посредством хоботчето или с полени, с помощта на челюстите от гризещ вид, само че има и такива, които са вредители по селскостопанските култури. Педомерките примерно ядат както листата, по този начин и цветовете на дърветата и унищожават наедрелите плодове. Страдат най-вече черешовите дръвчета, само че и други костилкови плодни дървета.

Интересен факт е, че гъсениците на нощните пеперуди се хранят с растения, като непрекъснато избират все един и същи тип. Пример за това е нощенката.

Ларвите се хранят с живите или мъртви листа на дърветата, не се отхвърлят от лишеите или гъбичките.

Някои типове измежду вредителите ядат платове от естествени тъкани, най-много вълна и коприна. Трябва обаче да се знае, че множеството възрастни на нощните пеперуди не се хранят, те нямат уста, други пият единствено нектар.

Хората обаче употребяват ларвите на някои нощни пеперуди като хранителен артикул. Най-вече в Африка, където е значим източник на протеини. Ядат се към 30 типа нощни пеперуди.

Те са храна и на доста насекомоядни животни. Сред тях са гущерите, гризачите, кучетата, котките и даже мечките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР