EFG Swiss Open Gstaad, финалКаспър Рууд – Матео Беретини 4-6,

...
EFG Swiss Open Gstaad, финалКаспър Рууд – Матео Беретини 4-6,
Коментари Харесай

Рууд остана непобеден в Швейцария след обрат срещу Беретини


EFG Swiss Open Gstaad, край

Каспър Рууд – Матео Беретини 4-6, 7-6(4), 6-2

Каспър Рууд завоюва ATP 250 шампионата в Гщаад за втора поредна година след успех над Матео Беретини в мача за купата. Норвежецът се озова в сложна обстановка откакто загуби първия сет, само че след това усъвършенства доста представянето си и подвигна трети трофей за сезона след тези в Буенос Айрес и Женева.

Любопитен факт е, че Рууд към момента няма загуба в Швейцария (16-0), откакто през 2021 година също бе първенец в Женева и Гщаад.

Въпреки днешния триумф обаче Рууд ще бъде изпреварен от Карлос Алкарас при идващото възобновяване на ранглистата и от на следващия ден ще бъде №6 в света.

Скандинавецът завоюва 80% от точките си на първи сервис (45/56), а различен от факторите за триумфа му бе неговото доста предимство при осъществените на ретур точки (36-22). Рууд беше много неуверен шри възможностите си за пробив и оползотвори единствено 2 от 11 (18%), само че в последна сметка това се оказа задоволително, защото Беретини се възползва от единствено един от своите пет брейкпойнта (20%).

Първият пробив в мача бе осъществен от Беретини, който в петия гейм на няколко пъти направи съперника си беззащитен с чудесни офанзиви сервис-мрежа, а след това избави три брейкпойнта и усили задатъка си на 4-2. До края на сета италианецът загуби единствено две точки на собствен сервис и запази задатъка си, вземайки преднина в мача след 6-4.

Във втората част обаче Рууд усъвършенства доста играта си в отбранителен проект и бе доста по-стабилен на ретур. Пред Беретини се откриха три шанса за пробив – два следващи при 1-1 и още един при 4-4, само че международният №15 не съумя да се възползва от нито една от тези благоприятни условия.

В последна сметка се стигна до тайбрек, в който Рууд пласира няколко безкомпромисни форхенда по диагонала, които му помогнаха да натрупа удобен задатък от 5-1. Беретини опита да върне интригата и избави един от трите поредни сетбола, пред които бе изправен, само че Рууд не разреши водачеството му да бъде застрашено и се наложи със 7-6(4).

Заключителният сет стартира по-добре за Беретини, който избави три точки за пробив и завоюва подаването си. Впоследствие обаче италианецът стартира да демонстрира все по-видими признаци на отмалялост, а непредизвиканите му неточности се усилиха доста.

Рууд се възползва оптимално от това, като продължи да бъде доста по-съсредоточен и невъзмутим в дългите разигравания и осъществя два следващи пробива за 5-1. Беретини понижи резултата, само че при 40-15 в седмия гейм още веднъж не съумя да откри рамките на корта и офанзива с форхенд и Каспър Рууд победи с 4-6, 7-6(4), 6-2 след 2 часа и 36 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР