Ефективното партньорство между местните власти и бизнеса е едно от

...
Ефективното партньорство между местните власти и бизнеса е едно от
Коментари Харесай

НСОРБ и КСБ подписаха меморандум за партньорство

Ефективното партньорство сред локалните управляващи и бизнеса е едно от значимите условия за сполучливо осъществяване на плановете с европейско финансиране през новия програмен интервал 2021 – 2027 година В подтекста на това схващане НСОРБ и КСБ се договориха да партнират интензивно в идващите години както в прехвърлянето на опит и познания, по този начин и в изработването на общи позиции и реализиране на нужната съгласуваност за взаимни дейности в посока на възстановяване на нормативната база, обвързвана с капиталовия развой. Двете организации ще работят координирано за реализирането на деен разговор с държавната власт, жителите, национални и интернационалните организации по въпроси от съвместен интерес и взаимно ще търсят решения на общи проблеми. Важен акцент в бъдещото съдействие е ефикасното консолидиране на политиките за резистентност в процесите на развиване на районите. Споразумението беше подписано от ръководителя на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов и ръководителя на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

„ Сътрудничеството на общините с фирмите – членове на Камарата на строителите, е най-дългогодишното практическо взаимоотношение “ – сподели Даниел Панов и акцентира, че подписаният меморандум открива нов стадий в взаимната работа на двете организации.



Сред първите задания, които следва да бъдат реализирани в партньорство е присъединяване в два от основните за промяната в областта на строителството планове, които са  част от Плана за възобновяване и резистентност на България. Единият касае пилотната фаза за въвеждане на строително осведомителното моделиране (СИМ/BIM) в капиталовото планиране и строителството като основа за цифрова промяна на строителния бранш в България. Другият план е обвързван с дигитализацията в бранша и планува основаването на Единна осведомителна система по устройство на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството.

Обект на разисквания беше продължаването на процеса за енергийно възобновяване на жилищния фонд, за който с изключение на в ПВУ са заложени и средства в Оперативните стратегии.

„ Камарата на строителите в България  е  обезпокоена от динамичността на цените на строителните първични материали и материали и процедурните проблеми, които се  основават при осъществяването на публични поръчки. Екипът на КСБ търси най-хубавите разновидности за разработване на методика за индексация, като изследва положителните европейски практики “, уточни инж. Терзиев.  „ В това отношение като краткосрочно решение внимание заслужава опитът на Румъния, където въпросът е решен с разпореждане на Министерски съвет. В дълготраен план   изработването на  механизъм за индексация ще даде опция за адекватност както на изпълнителите, по този начин и на възложителите, при подготовката на прогнозните планове и планирането на капиталовите стратегии, само че това е нескончаем развой, който ще изисква и нормативни промени “, изясни инж. Терзиев.

Двете страни се договориха за основаването на взаимна работна група, която редовно да прави разбор на проблемите, които срещат локалните администрации при реализирането на действия, свързани със строителството и да предлага вероятни и ефикасни решения.

Сред първостепенните задания в взаимната работа на НСОРБ и КСБ са провеждането на договаряния с Министерство на регионалното развитие за решение на казуса с блокираните, заради скока на цените в строителството, капиталови планове на общините и дейни договаряния с виновните институции за правене на механизмите за реализиране на дейностите, заложени в Плана за възобновяване. За да бъде пълноценно усвоен ресурсът от близо 7 милиарда лева, който ще бъде вложен в планове на общините или с тяхното интензивно присъединяване, е належащо договарянето да завърши в оптимално къси периоди.  

От общо обявените в Плана за възобновяване и резистентност планове,  59 са свързани с вложения, които следва да бъдат осъществени от общините.

Програмата за модернизиране на просветителните институции за по-привлекателна и качествена среда за учене и нововъведения включва СМР в съществуващи 73 детски градини и 94 учебни заведения. Инвестициите са на обща стойност 380.4 млн. лева Други 76,5 млн. лева следва в идващите 3 години да бъдат вложени в създаване на  нови детски градини и учебни заведения. Още 150 млн. лева е планувано да бъдат вложени в ремонт и рехабилитация на училищен и студентски общежития. Над 70 млн. лева са резервирани в Плана за възобновяване за капиталови действия в обществена инфраструктура.

Значителна по мащаб е Програмата за обществена поддръжка за развиване на индустриални зони, паркове и сходни територии, която включва създаване на инфраструктура на индустриалните зони, паркове и сходни територии: довеждаща, зелена, профилирана и обществена инфраструктура.

В Стълб 2 „ Зелена България “ са заложени пакет от ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост на жилища и обществени здания. 370 млн. лева ще бъдат вложени в реновиране на сгради от административната, културната, спортна и научна инфраструктура. Предвижда се по програмата да бъдат актуализирани 616 здания.

Общините ще играят значима роля в процеса на съгласуваност със съответните водещи ведомства и притежатели на държавни обществени здания, те ще изготвят и приоритизирания лист на обществените здания с потребност от енергийно възобновяване и съпътстващи устойчиви ограничения в съответната община.

235,2 млн. лв. в допълнение ще бъдат вложени за възстановяване на енергийните характерности на здания в областта на производството, търговията и услугите.  

Един от най-големите инфраструктурни планове, включен в Плана за възобновяване и резистентност, е построяването на сектори от Линия 3 на метрото в София.  

В срещата взеха присъединяване изп. шеф на КСБ Валентин Николов, членът на Управителния съвет  Любомир Пейновски, инж. Любомир Качамаков - ръководител на Областното посланичество на Камарата в София и вицепрезидент на Европейската федерация на строителната промишленост и ръководителят на Контролния съвет на Камарата инж. Благой Козарев, изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева и Мила Гиздова – урбанист в НСОРБ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР