Ефекти от войната в Украйна КиберсигурностНовият Робин Худ: Какво свършиха

...
Ефекти от войната в Украйна КиберсигурностНовият Робин Худ: Какво свършиха
Коментари Харесай

Нинова иска да разреши масово неизпълнение на договори в България

Ефекти от войната в Украйна КиберсигурностНовият Робин Худ: Какво свършиха Анонимните в кибeрвойната против Русия?ПолитикаСенатът на Съединени американски щати разгласи Путин за военнопрестъпник
Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова ще внесе в Министерски съвет искане за оповестяване на форсмажор в България. Това разгласи самата тя по време на чуване в икономическата комисия в Народното събрание. По нейни думи „ съвсем всички компании в България “ са се свързали с държавното управление с искане точно за това.

Форсмажорът (бел. р. – непреодолима мощ съгласно Търговския закон) съставлява непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, зародило след сключването на контракт. Според българското законодателство, до момента в който трае непреодолимата мощ, осъществяването на отговорностите и на обвързваните с тях насрещни отговорности се стопира.

Според Нинова компаниите упорстват за тази „ малка врата “, с цел да избегнат неустойки, свързани с артикули, които би трябвало да бъдат доставени, само че това не е допустимо поради закъснение в доставките обратно по веригата вследствие на войната. Според вицепремиера по този метод подписаните контракти могат да се предоговорят, а бизнесът „ не желае да губи контракти “.

Така ще могат да се предоговарят доставки, да се отсрочват неустойки и да се отсрочват периоди “, съобщи Нинова.

Министерството на Нинова към този момент е изготвило юридическия акт и сега той е обсъждан на междуведомствена комисия.

Подозирам, че идната седмица може да бъде гласуван на съвещанието на кабинета “, съобщи пред депутатите в комисия Нинова.

Тя изненада народните представители, като ръководителят на комисията от „ Демократична България “ Мартин Димитров обърна внимание на Нинова, че при положение, че някой от доставчиците на българска компания се позове на форсмажор и не извършва договорите си, тогава това ще се окаже проблем за нас.

„ Представете си, че ние имаме да получаваме по контракт, т.е. български компании имат контракти за доставка на първични материали. Как това ще се отрази на такива обстановки? Правно доста добре би трябвало да бъде премислен въпросът. Трябва да се намерения дали, когато чакаме значима пратка в България, доставчиците ще могат да се възползват от една такава уговорка и да кажат „ тъй като при вас има форсмажор и ние ще закъснеем с сериозни доставки за вас “, подчертава Димитров.

Той изиска информация дали има друга европейска страна, която е оповестила форсмажор досега, само че министърът не съумя да отговори на въпроса.

В момента не мога да Ви дам съответна информация за други европейски страни, само че се разисква в разнообразни формати в Брюксел “, разяснява Нинова и изрази убеденост, че актът е в границите на българското и европейското законодателство.

Според нейния проект форсмажорът ще бъде разгласен от 24 февруари – денят, в който Русия атакува Украйна, и ще продължи „ до в този момент, до март “ и „ ще бъде облекчение за всички компании “.

Българското държавно управление към този момент е уведомило Европейската комисия и за друго обсъждано решение, а точно – прекъсване износа на зърно, само че единствено „ при усложняване на ситуацията “.

По време на комисията стана ясно, че кабинетът има главно два сюжета за развиването на обстановката - войната да завърши в границите на месец или да продължи по дълго. Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер обаче не се нае да даде прогноза за българската стопанска система на този стадий при който и да било от разновидностите.

Относно украинските бежанци в страната Лорер изясни, че измежду главните провокации за тях е невъзможността на обменят своята украинска валута – гривна. Към момента такава е обстановката в целия Европейски съюз, като министърът уточни, че е отправено питане до Европейската централна банка по какъв начин да се действа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР