Ефектен беше финалът на изключително силното тазгодишно издание на Банско

...
Ефектен беше финалът на изключително силното тазгодишно издание на Банско
Коментари Харесай

Салвадор Собрал взриви емоциите на публиката на финала на Банско джаз фестивал

Ефектен беше финалът на извънредно мощното тазгодишно издание на Банско джаз фестивал – Салвадор Собрал, артистът с ново сърце, който донесе успеха на Португалия на Евровизия преди няколко години, изнесе един паметен концерт в края на финалната, осма вечер на 25-ия Банско джаз фестивал. 

Неподправено артистичен, увличащ, заобиколен от чудесни музиканти, Салвадор Собрал показа една неповторим концерт. Всичко имаше в този – и превзетост, и нови музикални светове, които се разкиваха със всяка последваща ария, и разчупено театрално държание - „ по тази причина не скърбя за предходното си сърце, към този момент мога да не спирам да танцувам по време на концертите си “ споделя Собрал.

Дори „ Облаче ле бяло “, към която Салвадор Собрал мина доста елегантно от красива своя балада, която извърши, акомпанирайки си самичък на рояла. Всички на прошка в Банско пяха с него, и всички фенове бяха на крайници и не спираха да ръкопляскат след финала на песента.

Имаше и още една специфична изненада за публиката (сред която Салвадор Собрал постоянно слизаше да общува) – за предстоящото от всички осъществяване на песента, с която завоюва Евровизия, той предложения на сцената три млади български певици – Яница, Александрина и Ивана, с които дружно изпя Amar Pelos Dois. Това беше една удивителна опция за тях и това сподели какъв брой значима и сполучлива се оказа Джаз академията в границите на фестивала в Банско. Защото точно по време на уъркшопа, който изнесе Салвадор Собрал, той се впечатли от високото равнище на младите участници и от обстоятелството, че знаят неговата ария на португалски и напълно непринудено предложи да изпеят песента вечерта на огромната сцена.

Цялата история на последната вечер на Банско джаз фест обаче стартира с … благосклонността на времето, тъй като при 70-процентна възможност за дъжд вечерта, той се „ изваля “ денем и спря тъкмо за началото на концертите. Начало, което бе сложено от  представителния Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев с една многоцветна стратегия, която доста се хареса на многочислените фенове, за поредна вечер изпълнили централния площад на Банско.

И по този начин, 25-ият джаз фестивал в Банско към този момент е в историята. Дните към този момент няма да стартира с концерти в парка на младежката сцена, да не престават с Джаз академията, джаз точките по улица „ Гоце Делчев “, притихналата в очакване аудитория, която скача на крайници при всяка проява на висока класа в джаза, няма я огромната сцена на площада и непосредственото джаз другарство по време на джем сешъните (където, сред прочее, се отбиха и свириха всички огромни имена от програмата) – ще ги има още веднъж при започване на август 2023. Остават обаче страстите, спомените и историите за описване, незабравимите мигове от тези осем фестивални вечери с богата интернационална стратегия и български акценти, които с нищо не отстъпваха на гостуващите звезди.

Банско продължава да бъде мястото, където джазът се усеща комфортно и вкъщи си! До идващото издание на Банско джаз фест! С благодарности към публиката – десетките хиляди, които се стекоха на другите джаз местоположения в Банско, посредством и на вас фестивалът е толкоз специфичен.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на уеб страницата на Банско джаз фестивал или на страницата във Фейсбук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР