Ефектен беше финалът на изключително силното тазгодишно издание на Банско

...
Ефектен беше финалът на изключително силното тазгодишно издание на Банско
Коментари Харесай

Салвадор Собрал, взриви емоциите на публиката в на финала на Банско джаз фестивал

Ефектен беше финалът на извънредно мощното тазгодишно издание на Банско джаз фестивал – Салвадор Собрал, който донесе успеха на Португалия на Евровизия преди няколко години, артистът с ново сърце изнесе един паметен концерт в края на финалната, осма вечер на фестивала, който за 25-та поредна година събира в едно Банско и джаза.

Неподправено артистичен, увличащ, заобиколен от чудесни музиканти, Салвадор Собрал показа една неповторим концерт. Всичко имаше в този – и превзетост, и нови музикални светове, които се разкиваха със всяка последваща ария, и разчупено театрално държание - „ по тази причина не скърбя за предходното си сърце, към този момент мога да не спирам да танцувам по време на концертите си “ споделя Собрал.

Дори „ Облаче ле бяло “, към която Салвадор Собрал мина доста елегантно от красива своя балада, която извърши, акомпанирайки си самичък на рояла. Всички на прошка в Банско пяха с него, и всички фенове бяха на крайници и не спираха да ръкопляскат след финала на песента.

Имаше и още една специфична изненада за публиката (сред която Салвадор Собрал постоянно слизаше да общува) – за предстоящото от всички осъществяване на песента, с която завоюва Евровизия, той предложения на сцената три млади български певици – Яница, Александрина и Ивана, с които дружно изпя Amar Pelos Dois. Това беше една удивителна опция за тях и това сподели какъв брой значима и сполучлива се оказа Джаз академията в границите на фестивала в Банско. Защото точно по време на уъркшопа, който изнесе Салвадор Собрал, той се впечатли от високото равнище на младите участници и от обстоятелството, че знаят неговата ария на португалски и напълно непринудено предложи да изпеят песента вечерта на огромната сцена.

Цялата история на последната вечер на Банско джаз фест обаче стартира с … благосклонността на времето, тъй като при 70-процентна възможност за дъжд вечерта, той се „ изваля “ денем и спря тъкмо за началото на концертите. Начало, което бе сложено от представителния Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев с една многоцветна стратегия, която доста се хареса на многочислените фенове, за поредна вечер изпълнили централния площад на Банско.

И по този начин, 25-ият джаз фестивал в Банско към този момент е в историята. Дните към този момент няма да стартира с концерти в парка на младежката сцена, да не престават с Джаз академията, джаз точките по улица „ Гоце Делчев “, притихналата в очакване аудитория, която скача на крайници при всяка проява на висока класа в джаза, няма я огромната сцена на площада и непосредственото джаз другарство по време на джем сешъните (където, сред прочее, се отбиха и свириха всички огромни имена от програмата) – ще ги има още веднъж при започване на август 2023. Остават обаче страстите, спомените и историите за описване, незабравимите мигове от тези осем фестивални вечери с богата интернационална стратегия и български акценти, които с нищо не отстъпваха на гостуващите звезди.

Банско продължава да бъде мястото, където джазът се усеща комфортно и вкъщи си! До идващото издание на Банско джаз фест! С благодарности към публиката – десетките хиляди, които се стекоха на другите джаз местоположения в Банско, посредством и на вас фестивалът е толкоз специфичен.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР