Ефектът на ореола е една особена тенденция. Може и въобще

...
Ефектът на ореола е една особена тенденция. Може и въобще
Коментари Харесай

Ефектът на ореола - психологически ефект, който засяга живота ни всички ни

Ефектът на ореола е една особена наклонност. Може и изобщо да не сте я чували, само че тя визира живота на всички нас.

Да вземем за образец основния артист от вчерашния филм, който гледахте преди лягане. Той бе страховит и харизматичен - дотам, че автоматизирано приехте, че е и образован и, учтив. Да, само че през днешния ден видяхте в новините по какъв начин протяга ръка на публицистите.

Е, добре пристигнали в клопката на резултата на ореола.

Това е наклонност една положителна линия за даден човек или обект да господства усещането на другите за него. В най-честия случай, както в гореспоменатия образец, такава линия е физическата хубост. Изследвания на психолозите през годините демонстрират, че когато срещнем добре изглеждащ човек, съвсем незабавно одобряваме, че той също е образован, почтен и благ.

В идващите редове ще ви срещнем повече с този феномен.

Ефектът на ореола за първи път емпирично е потвърден от Едуард Торндайк. Той е гибелен за системите за оценка, тъй като маскира наличието на самостоятелна дисперсия в другите скали за оценка. Съществуват разнообразни оферти за справяне с него, като да вземем за пример оценяването на всички хора единствено по една линия, преди да се продължи към идната, вариране на " котвата " на скалата, сортиране на оценители с идентични знания и интензивното им образование. Последната техника наподобява най-ефективен и постоянно употребен метод за контрирането на този резултат.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР