Ефект от инициативата Достъпно за вас ще има, но не

...
Ефект от инициативата Достъпно за вас ще има, но не
Коментари Харесай

Борба с високите цени: Ще сработи ли Достъпно за вас?

Ефект от самодейността „ Достъпно за вас ” ще има, само че не подобен, какъвто се търси. Това не е антиинфлационна мярка. Това разяснява в студиото на „ Здравей България ” по NOVA икономистът Михаил Кръстев.
„ Цените и инфлацията се управляват с по-ниско ползване. Когато страната подтиква потреблението няма по какъв начин да чакаме да има понижение на инфлационния напън. При по-високо ползване производителите на артикули ще имат полза да поддържат по-високи цени. За да се понижат цените би трябвало да се понижи потреблението ”, сподели той.

Кръстев разяснява и държавния бюджет. Според него приходната част още веднъж е оптимистична и нереалистична. „ Първо би трябвало да станем богата страна, с цел да се преразпределя запас. С „ постната пица ” преди стигнахме до там, че не трупахме дълг, а българската стопанска система растеше ”, акцентира той.


Според Георги Вулджев ограничения като „ Достъпно за вас ” са стъпки в вярната посока. По отношение на Бюджета за идната година той посочи, че в доста от главните си елементи той би трябвало да бъде ревизиран. „ Наистина е нереалистичен. Най-големият проблем във всички пера е в приходната част, във връзка с заложените доходи от Данък добавена стойност ”, сподели той.
 
По думите на икономистът Юлиан Войнов е мъчно да се реши дали мярката „ Достъпно за вас ” ще реализира резултат. „ Надали потребителите ще усетят понижението в техния бюджет. Добре е да има артикули с по-ниски цени ”, сподели той.  Войнов разяснява и бюджета на страната като добави, че икономическата обстановка сега не подготвя такива растежи, каквито се предвиждат за идната година. „ Числата не наподобяват реалистични. Европейска комисия сподели ясно през вчерашния ден, че идната година няма да има по-висок напредък, а даже ще бъде по-нисък. Ясно е, че приходите, които се чакат евентуално няма да ги има ”, добави той.

Преслав Райков акцентира, че самодейността на страната за понижаване на цените на избрани артикули няма да има никакъв резултат върху крайните консуматори. „ Пазарът дефинира цените. Намесата на страната в ценовата политика на търговците е нерезонна и основава единствено административна тежест ”, сподели той.


По отношение на Бюджета Райков посочи, че се вижда предпочитание за осъществяване на Капиталовата стратегия, която беше отлагана. „ Има доста корекции, които би трябвало да се внесат сред гласуванията. Едно от тях е страната да направи повече, с цел да събира, това което може да събира ”, акцентира финансистът. Според него бюджетът може да е извърнат повече към бизнеса.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР