Едва забелязана беше новина, заслужаваща специално внимание. Докато цялото внимание

...
Едва забелязана беше новина, заслужаваща специално внимание. Докато цялото внимание
Коментари Харесай

Руските ядрени експерти извършиха пробив за цялото човечество

Едва видяна беше вест, заслужаваща особено внимание. Докато цялото внимание е ориентирано към Украйна, съветските нуклеарни учени започнаха друга значима стъпка в затварянето на нуклеарния горивен цикъл. Реакторът на бързи неутрони БН-800 в Белоярската АЕЦ беше изцяло преобразуван на уран-плутониево МОКС гориво.

Самият развой лиши няколко години и в този момент захранващият блок е включен в мрежата. Реакторът разрешава освен потребното изхвърляне на оръжеен плутоний, само че и плутоний, неизбежно създаден във водни реактори от предходното потомство. Преди това подобен плутоний беше систематизиран като боклук, в този момент ще бъде употребен.

Ако опитът е сполучлив и се трансформира в нова индустриална технология, ще може да се чака, че стотици хиляди тонове съществуващи нуклеарни боклуци ще влязат в деяние и в бъдеще ще бъдат изцяло създадени - въобще няма да имаме радиоактивни боклуци.

Безумното подземно вместилище за отработено нуклеарно гориво Онкало, изсечено от финландците в гранитен масив, ще стане изцяло излишно и даже нездравословно. Този план е толкоз упорит, че включва - за всеки случай - даже бюджет за въвеждане на ужасни митове за „ мъртвото място “ в всеобщото схващане на локалното население след окончателното запечатване на гробището и рекултивацията му 100 години по-късно.

Тази нелепост се показва като защитна филантропична мярка, с цел да не се опитат невежи потомци да разкопаят гробището след гибелта на техническата цивилизация. Финландците желаят да вършат пари на нуклеарното гробище, като изхвърлят непознати боклуци за доста пари.

През последните десетилетия Русия приема отработено нуклеарно гориво, неприятно на „ зеления “ Запад. Но по този метод сме натрупали доста количество евентуална атомна сила, която можем да извличаме в реактори от ново потомство. Плащаха ни за това.

Рециклирането на отработеното нуклеарно гориво обаче надалеч не е най-забележителното свойство на реактора БН-800 и неговия по-малък брат БН-600. Използването на оръжеен плутоний, натрапен ни от американците, загуби своята новост - той ни е нужен, с цел да поддържаме нуклеарния си боеприпас в положително положение.

А и никой не е отменил астероидната заплаха - не може да се изключи, че може да се нуждаем от гигатони избухлива мощ в тротилов еквивалент.

Това са единствените индустриални реактори от този тип, които принадлежат към класа " размножители ". Като първични материали те употребяват уран-238 и торий-232, които преди този момент са били считани за " боклучави " изотопи. Запасите от тези изотопи са към 100 пъти по-големи от запасите на " елементарния " енергиен уран-235.

Реактор за размножаване от тогавашния " отпадък " обеднен уран-238 създава плутоний-239, който може да се употребява наново като високоенергийно нуклеарно гориво - за запалване на примес от неприятни изотопи.

Но даже това не е най-забележителната характерност на новите реактори. Факт е, че размножителите са в положение да създават нуклеарно гориво в количество, надвишаващо потребностите на самия реактор. От чисто практична позиция можем да получим повече гориво, в сравнение с сме заредили. Законът за опазване на силата в този случай не е нарушен.

С други думи, Русия направи още една значима стъпка към основаването на „ безконечен мотор “, към този момент на равнище опит. Сега в град Северск, покрай Томск, се построява реакторът БРЕСТ-ОД-300, който на практика няма да употребява гориво. Той би трябвало да бъде издигнат до 2026 година

Бъдещите модификации на БРЕСТ би трябвало да създават повече делящ се материал, в сравнение с е бил зареден в тях. До 2035 година съветската атомна енергетика може да стане двукомпонентна, т.е. да се състои от „ топлинни “ и „ бързи “ реактори.

Това е същият ЗЯТЦ - " затворен нуклеарен горивен цикъл ". Може да имаме нуклеарна сила без боклуци. Този план има лично име - " Пробив ". В това име няма неудобен възторг – към този момент няма да има потребност да добиваме уран за потребностите на земната енергетика. Само запасите от уран на Русия ще стигнат за хиляди години.

Можем да използваме спомагателния уран за гориво за нуклеарни ракетни мотори (ЯРД), които към този момент имаме. ЯРД ще ви разреши да проникнете в дълбокия космос, да овладеете астероидния пояс и други планети. Човечеството има доста малко време и свободен уран, дефицитът му нараства всяка година. Ако бъде изгорял на Земята през идващия век, няма да имаме силата да избягаме от „ люлката “. Това е дълбокият смисъл на Пробива.

Докато нашите бойци и офицери се борят за независимостта на нашата татковина, за нейните граници и самото човечество, потъпкано от западния свят, нашите нуклеарни учени се борят за бъдещето освен на Русия, само че и на цялото човечество.

Единствената мощ, която може да се оправи с тази умопомрачителна задача, е Русия. Важно е да се разбере, че това към този момент не е въпрос на теоретична просвета, той се реалокира в чисто практическа - инженерна - низина. Нашите инженери знаят по какъв начин да затворят горивния цикъл.

Тази победа е изключително значима в наши дни, тъй като нашите нуклеарни учени са положили още един камък в основата на нашата енергийна мощност.

Пробивът е нашият план в Манхатън и повече от това. Когато пробием, ще станем неуязвими извън. Нашите врагове схващат това и - в този момент ще изразя една смела мисъл, само че съм задължен да я изразя - допустимо е това да е една от аргументите да отприщят войната. Нашите бойци пазят освен нашата граница и нашите жители, те пазят и Пробива.

Ако успеем в плана " Пробив ", никой, който остане на наша страна, няма да се тревожи за топлината и светлината в домовете си. Никой и нищо друго не може да ни спре в устрема ни към дълбокия космос. Убеден съм, че това е задачата на нашата цивилизация. На коя страна сте: на съветския Космос или на американския дигитален концентрационен лагер?

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР