Едва вчера беше, когато Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да

...
Едва вчера беше, когато Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да
Коментари Харесай

Краят на Гешев не е съдебна реформа

Едва през вчерашния ден беше, когато Висшия правосъден съвет (ВСС) отхвърли да гледа откритото писмо на група неправителствени организации по отношение на събитията към хипотетичния гърмеж до кортежа на Иван Гешев, като ръководителят Боян Магдалинчев съобщи, че има висящо досъдебно произвеждане и по тази причина не е редно Висш съдебен съвет да се произнася.

 Членове на прокурорската гилдия оферират Иван Гешев да бъде освободен Членове на прокурорската гилдия оферират Иван Гешев да бъде освободен

Няколко часа по-късно Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет изиска освобождението на Иван Гешев от длъжността основен прокурор. Агенция ПИК даже пусна настояването дружно с подписите на членовете на колегията и по този начин сподели своята осведоменост преди всички останали медии.

За страдание този дълго чакан миг не носи наслада на демократичното настроените жители.

След изказването на номинираната от ГЕРБ за министър-председателка Мария Габриел, че първата й работа на поста би била искане за освобождението на Гешев от поста, негласните убеждения за партийна обязаност на в този момент настоящия основен прокурор се потвърдиха. Изглежда, че Висш съдебен съвет в огромната си част е овладяна конструкция на правосъдната власт и остава горчивото чувство, че работи под команда.
Тези, които следят от близко събитията в тази сфера, от дълго време са наясно със зависимостите и многократните гласувания на ГЕРБ в поддръжка на Иван Гешев. Съвсем наскоро правната парламентарна комисия обезпечи близо 3 часа монолог на основния прокурор, вместо да гледа всъщност предлагането за правосъдна промяна, и неглижира изцяло всяко мнение в поддръжка на законопроекта.

Дори краят на Гешев като основен прокурор да е близо, никой не трябва да се заблуждава, че неговото премахване е правосъдна промяна. Не е. Нейният сполучлив свършек е по-необходим от всеки път, с цел да се подсигурява, че никоя политическа мощ няма силата да поставя и маха основни прокурори. Независимостта на правосъдната власт е мощно разтърсена, само че позитивното е, че към този момент това е очевидно и с просто око.

 " Тази неразбираема обстановка ": И ГЕРБ, и Движение за права и свободи към този момент не желаят Гешев. Какви са ходовете на правосъдния съвет
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР